На 15 юни в седма палата на панаира в Пловдив ще бъде първият от предварителните кастинги за „X factor". Бургас, Варна, Плевен и София са останалите български градове, които ще станат арени на най-големия и успешен риалити формат за неоткрити музикални таланти.

Най-важната подробност за всички родни претенденти за слава е, че няма горна възрастова граница. Всички, които искат и могат да пеят, и са навършили 16 години, са добре дошли на първия етап от преживяването, наречено "X factor".

Това е първото музикално предаване, в което могат да участват както солови изпълнители, така и дуети и вокални групи. Всеки, който смята че притежава талант да пее или усеща, че е роден да бъде звезда, има шанс да стане част от шоуто. Независимо дали претендентите са тийнейджъри или по-улегнали хора, те ще могат да пеятвсичко - от поп, рок, джаз, опера, поп фолк до хип хоп - няма никакви ограничения в стила.

Шоуто съдържа четири етапа - кастинги, тренировъчни лагери, елиминации в къщите на съдиите и мащабни спектакли на живо. Съдиите в „X Factor" ще бъдат натоварени с изключително голяма отговорност. Те ще работят в екип с  останалите членове на журито и освен това ще изпълняват ролята и на ментори, всеки от които индивидуално ще отговаря за отделна категория изпълнители.

„X factor" е носител на две награди BAFTA, четири отличия 'National Television Awards, UK" и приза "Royal Television Society, UK".