Три робота на Panasonic, задвижвани на батерии, участват в състезанието Evolta World Challenge IV, което започна на 23 октомври и цели да изпита дълготрайността на акумулаторите Evolta.Роботите с функции на плувец, колоездач и бегач са оборудвани с батерии Evolta AA. Те ще се състезават в 230-километровия триатлон Ironman Triathlon Course на Хаваите.

През 2008 година роботът Evolta премина през Гранд Каньон с чифт сухи батерии Panasonic AA. През следващата годинa роботът направи 24-часова обиколка и спечели световния рекорд на Гинес за „най-дълга дистанция, премината от захранван с батерии модел дистанционно управлявана кола”.

През последната година роботът плени феновете в Япония, където премина в ход 500-километрова отсечка от Токио до Киото с 12 AA Evolta акумулаторни батерии.

„Ние трябва да направим така, че роботът да се движи по три различни начина, да може да плува, да кара колело и да тича над 230 км. Освен това трябва да постигнем целта за период от една седмица”, коментира създателят на Evolta Томатока Такахаши, известен като един от първите конструктори на роботи в света.