Над 100 български студенти и ученици се регистрираха за участие в най-голямото технологично състезание, което се провежда в световен мащаб – Imagine Cup, съобщиха организаторите от Майкрософт.

Целта на състезанието е да насърчава младите хора да използват въображението си и модерните технологии за решаване на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството.Най-популярната категория в Imagine Cup е „Софтуерен дизайн“ и тази година в нея има рекорден брой участници – 12 отбора. Състезанието протича в три кръга: предаване на идея; разработване на проект, представяне пред жури и избиране на национален победител; представяне на проекта на световните финали.

Тричленно жури оцени идеите на 12-те отбора и избра шест от тях, които ще продължат във втори кръг и ще се състезават за първото място на национално ниво в категорията „Софтуерен дизайн“. Това са: GrabOtability, Софийски университет „Св. Климент Охридски“; N3GG, Софийски университет „Св. Климент Охридски“; GreenLight, Американски университет, Благоевград; K-Vision, Американски университет, Благоевград; PXTeam, Технически университет – София; Svarog, Технически университет – София.

Основните области, в които отборите са разработили своите идеи, са: образование, здравеопазване, околна среда и сътрудничество между хората. Идеите им имат за цел да помогнат на хората да живеят по-добре, да водят по-здравословен начин на живот и да направят неща, които до този момент не са били възможни – например хора с увредено зрение да могат да се ориентират по-лесно в пространството с помощта на специална технология.

Останалите категории в Imagine Cup са: Game design: Xbox/Windows, Game design: Windows Phone, Kinect Fun Labs Challenge, Windows Metro Style App Challenge, Windows Azure Challenge, Windows Phone Challenge. Крайният срок за записване за участие в тези категории е началото на месец март.