Завишените сметки за парно се дължат на некоректни съседи, обясни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР.

"Независимо от това, ние сме разглеждали жалби. Нашата практика показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация”, отбеляза Ангел Семерджиев. Той препоръча на потребителите, ако получават съмнителни сметки за парно, да изяснят причините с топлинния си счетоводител. Ако потребителите ползват парно по същия начин, както миналата година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 7-8% до 12%.

Все още не е ясно с колко ще бъдат увеличени цените за електроенергията, уточни Семерджиев. По отношение на увеличението на цените на газа, председателят на ДКЕВР предупреди, че състоянието на цените на нефта на световните пазари е тревожно и то би трябвало да повлияе на цените на газа. „Нашите дългосрочни договори са обвързани с цените на нефта. Топлофикациите използваха собствените си ресурси, за да не променят цените. Разбира се, най-вероятно с увеличаване на цената на газа ще се увеличат цените на топлинната енергия”, каза Семерджиев.