В лентата "Артистът", който обра статуетките на тазгодишната церемония "Оскар", има българска следа. Това е Веси Казашка, която е асистент-оператор на филма. Веси даде първото си интервю за българска медия в предаването "Стартер" по БГ Радио, където се включи по телефона часове след церемонията по награждаването в Лос Анджелис.

Родената във Видин българка разказа, че живее в САЩ от 1995 г. Тя е емигрирала със семейството си след като е завършила музикалното училище в Плевен. "Тук не е трудно да те приемат да учиш кино. Записах в Далас, Тексас. А от 10 години се преместих в Лос Анджелис, където работя като асистент-оператор", разказа за "Стартер" Веси.

Досега тя е била зад камерата на телевизионни продукции като "Отчаяни съпруги", "Д-р Хаус", "Закон и ред".

От всички актьори, с които се е срещала, е най-впечатлена от Ал Пачино: "Имах възможност преди няколко години да участвам във филм с Ал Пачино, което за мен беше голяма чест. Присъствието му като актьор наистина оправдава всичките ми очаквания от това, което преди съм виждала, като зрител."

Казашка твърди, че петте статуетки на "Артистът" са напълно заслужени, заради свежия сценарий и черно-белия ням подход при заснемането на филма.

"Филмът има свежест, която не се е виждала дълго време на екраните в САЩ, въпреки че има много добри филми. Но сякаш се виждат едни и същи сюжети, едни и същи истории и преживявания. Въпреки че филмите са различни,  липсва тази свежест, която "Артистът" донесе. "Артистът" е много оригинален, сценарият е оригинален. За мен това е едно от най-добрите преживявания на снимачната площадка.", завършва интервюто си Веси Казашка, която също има не малък принос лентата да спечели петте си статуетки "Оскар".