Има много и различни празнични дни, но единствено за гората е отредена цяла седмица, това каза в словото си при откриване Седмицата на гората директорът на Горското стопанство Иван Лаков. Тази година тя е от 2 до 8 април и минава под мотото "Гората за нашите деца". 
Заради това и мястото, което беше избрано за откриването, е двора на детска градина  „Мария Мишева” в Етрополе. Провежда се по инициатива на Етрополското горско стопанство, община Етрополе и ЦДГ "Мария Мишева. Началото на събитието постави директорката на градината Таня Маринова. Тя съобщи, че в двора на детското заведение ще бъдат засадени 25 фиданки и декоративни храсти, с обещанието децата да се грижат за тях. С личния си пример ще дадем един урок по екология и родолюбие на нашите деца, каза още директорката.
След словото на директора на Горското стопанство, децата зарадваха гостите с подходяща за случая програма.
Събитието уважиха народният представител Емил Димитров, кметът на общината инж. Богомил Георгиев, заместник-кмет Росица Христова, Линко Лилов-областен координатор на ГЕРБ и  служители на Горско стопанство Етрополе.
Първото дръвче засади Емил Димитров, който не само си довърши работата до край, но го направи с вещина и разбиране. Определени способности при засаждането показа и заместник-кметът Росица Христова. В засаждането се включиха и служители на Горското стопанство. Децата „асистираха”, като поливаха с детските си лейки новозасадените дръвчета и храсти.