До 2036г, жителите на Земята може да станат свидетели на това как филмът "Армагедон" се превръща в реалност.

 Британски космически изследователи вече разбулиха проектирането на сателит, който ще засича Апофис, потенциалният астероид-разрушител на планетата, открит през 2004г. с диаметър от 390 м.

 Апофис ще бъде само на 100,000 мили от Земята през 2029г., но може да ни удари през 2036г. Евентуална колизия може да създаде енергия 10,000 пъти по-голяма от тази на опустошителния взрив от ядрената бомба в Хирошима. Всичко в диапазон от хиляди кв. км ще бъде пометено, но най-значителния ефект ще бъде причинен от прахта, създаден в атмосферата.

 Компанията Astrium излезе с предложение за мисия, наречена "Апекс", насрочена за 2013г., която има за цел да изследва Апофис. Проектът е финансиран от "the Planetary Society", международна научна група, основана от Карл Саган. "От съществено значение е да съберем информация за Апофис колкото се може по-скоро, защото знаейки веднъж курса му най-безопасният начин да се избегне бедствието е да се "бутне" астероида, така че да промени орбитата си", каза Майк Хеали, директор на Austrium's space science. "Ако го оставим твърде дълго ще бъде невъзможно да построим съоражение, достатъчно мощно да промени орбитата му. В най-добрия случай можем да отклоним астероида преди 2025г. за да сме сигурни че няма да ни удари."

 Измерванията направени през Декември 2004. разкриха, че Апофис е имал шанс от 1/37 да се блъсне в Земята през 2029г. По-нататъшните измервания опровергаха тази опасност, но астероида все още е причина за тревога за 13 Април 2029, когато ще се приближи достатъчно за да бъде отклонен от орбита. Ако това отклоняване го накара да премине през някаква определена точка в космоса, Земята ще бъде афектирана в следващия му преход - през 2036г. През 2007, астрономите са изчислили какъв е шансът Апофис да премине през тази точка, която е с диапазон от 600м .

 Над 100 екипа от 25 държави ще представят проектите си на състезанието на Planetary Society и победителят ще бъде избран от НАСА и Европейската Космическа Агенция за реализирането на избрания проект.