Днес не давам просто пресконференция, а е важно да разберат българските граждани каква е идеята на новия кабинет на президента, заяви Росен Плевнелиев, президент на Република България по време на отчета си на първите 100 - те дни от своя мандат.

"Зададохме нов тип политика. Публично обявихме каква е програмата ни. Надявам се, повече политици да се заразят от това. Дадохме 40 обещания и отбелязахме 10 приоритета. Пет от ангажиментите, които поехме вече са изпълнени", заяви Плевнелиев.

"Разбира се, като честен политик, който е поел ангажименти по национални приоритети, ще изляза и в края на мандата си отново на трибуната в Народното събрание и ще направя подробен отчет на всичко, което съм обещал и съм свършил", каза президентът на Република България. "И за напред ще продължа да се водя от Конституцията, както бе и през тези първи 100 дни от моя мандат", добави държавният глава.

"Искам гражданите да припознаят Президентската институция като своя. Няма да разделям и няма да преча", обеща отново Плевнелиев.

"Много важно е политиците да влизат с доверие в Президентството. Това е важно и за нас, и за тях. Те трябва да знаят, че тук винаги ще бъдат чути", добави още президентът. "За мен не е важно да влизам в партийни битки", каза Плевнелиев и отново повтори пред журналистите да не очакват от него да бъда коментатор на това, което се случва в държавата.

Работим за правила и прозрачност от първия ден, подчерта отново държавният глава и поясни, че 100 - те дни от началото на мандата му не са много, но не са и малко.

Плевнелиев заяви, че партиите наистина са постъпили национално отговорно по време на консултациите, които е провел с тях, както и по време на първия Консултативен съвет по национална сигурност. Президентът съобщи отново, че заседанията на КСНС ще се свикват редовно.

Държавният глава информира, че са стартирали и сериозни промени в Дипломатическата служба на страната.

Ще работя за активна европейска интеграция на България в Европа, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът коментира и темата за отбраната на България. Той изрази своето задоволство от Българската армия и най - вече от реформите и действията, които се предприемат в системата на отбраната.

"Ще търся резултати, но не от един или друг политик, а от държавата", каза още Росен Плевнелиев.

Държавният глава коментира и въпросът с това, че до момента няма наложено вето върху закон. Той заяви, че президентската институция следи и чете много внимателно законите.

Плевнелиев каза още, че един от основните приоритети е електронното правителство.