На днешното редовно заседание на ОбС бе предложена за обсъждане и гласуване Стратегия за общинската сигурност за срок от 5 години, изготвена от ръководството на Районно управление „Полиция” – Ботевград. В хода на обсъждането към нея бяха направени препоръки, имаше и въпроси от страна на общинските съветници.
Общинският съветник Маргарита Кирова обяви становището на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност в ОбС. Според него в стратегията не са посочени конкретни задачи, които трябва да бъдат изпълнени, за да се ограничи престъпността в Община Ботевград. Маргарита Кирова предложи стратегията да бъде приета, но ръководството на полицията да конкретизира своите действия за постигане на отбелязаните цели в нея.
Според съветника Николай Живков така представената Стратегия дава ясна насока за работата на полицията през следващите пет години.
Йордан Йорданов изрази мнение, че полицията трябва да засили вниманието към дискотеката заради посещенията на малолетни и непълнолетни лица. Той каза още, че разполага с информация, според която в града се продава дрога във всички разновидности.
Цеца Христова предложи да се монтират камери на опасните места и да има осветление през нощта. Тя се поинтересува дали полицията има правомощия да поиска затварянето на пунктове, които изкупуват крадени метални предмети.
Марияна Горгачева попита дали ръководството на полицията е внесло писмено искане до общината за откриване на приемни за граждани.
„Приемам забележките на г-жа Кирова, но нашата работа е много динамична и поради тази причина ние не може да предположим какво ще стане утре, камо ли през следващите пет години. Затова планираме нашата дейност на три, шест и дванайсет месеца. В тези планове посочваме, като се има предвид обстановката в общината, конкретни задачи за намаляване на престъпността и осигуряване на спокойствие и сигурност на гражданите, каквото е и основната задача на полицията”, каза в отговор началникът на РУП – Ботевград Христо Христов.
Той обясни, че полицията редовно извършване проверки в дискотеката за посещения на непълнолетни. „Често се случва те изчакват някъде на групички и да влизат, след като сме извършили проверката. Задължение е на самия управител да не пуска непълнолетни лица в дискотеката. Има вече съставени актове за такива нарушения. Предприели сме и съответните стъпки за смяна на охраната на дискотеката”, каза Христо Христов. Той информира ОбС, че полицията работи активно за пресичане на разпространението на дрога в Ботевградска община и подкрепи думите си с конкретни факти. 
„Полицията няма правомощия да затваря легитимни пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, дори в тях да са открити крадени метални предмети”, заяви началникът на РУП – Ботевград в отговор на въпроса на Цеца Христова.
Христо Христов каза още, че с ръководството на общината са водени разговори за разкриване на приемни за гражадани в жилищните квартали „Саранск” и „Васил Левски”.
В края на обсъждането кметът Георги Георгиев предложи Стратегията за общинска сигурност за срок от пет години да бъде приета под ново наименование – Стратегически цели и произтичащите задачи от тях за осигуряване на обществен ред и сигурност в община Ботевград. „Повече от ясно е, че ръководството на полицейското управление има стратегическо мислене. Изпълнението на задачите, произтичащи от него, ще доведат до постигане на целите”, мотивира се кметът.
Против предложението на Георги Георгиев гласуваха седем съветници, а едни се въздържа. Както цяла Стратегията  за осигуряване на обществен ред и сигурност в община Ботевград получи подкрепата на Общинския съвет.