В зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград е представен филателен експонат „Еволюция на гръбначните животни” на нашия съгражданин Момчил Пенев. Официалното откриване се състоя днес в присъствието на ученици, близки и приятели на филателиста.
Директорът на музея Тодорка Коцева представи Момчил Пенев. Той е роден преди 44 години в София. Учил е в ОУ „Васил Левски”, където се заражда интересът му към филателното изкуство. Заслуга за това има неговата учителка по български език и литература г-жа Станимира Гигова, която по това време ръководи филателен кръжок към училището. Момчил Пенев не спира да се занимава с филателия и по време на обучението си в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. По-късно той става член на Съюза на българските филателисти, което му дава възможност да участва в изложби със своите експонати.
Момчил Пенев е носител на редица награди. За експоната си „Еволюция на гръбначните животни” той получава посребрен бронзов медал от Световната младежка филателна изложба през 1984 година в Плевен.
„Експонатът не е във вида, в който е бил показан пред 1989 година. Той е обогатен, което го прави още по интересен”, допълни директорът на музея.  
Станимира Гигова, която също уважи проявата на своя възпитаник, каза: "Момчил беше седмокласник, когато ми каза: „Моята тема ще бъде „Гръбначните животни”. Отвърнах му, че това е трудна тема и не съм сигурна дали ще може да я защити с пощенски марки, но той се справи чудесно. Неговата голяма любов към природата бе изградена още в детска възраст”. Тя разказа за създаването на експоната и историята на местната организация на филателистите, както и за дейността им в училищата и предприятията. 
„Марките са от целия свят. Интерес представляват тези от Гранада, Маями, френската колония Сен Пиер и Микелон, Бразилия, Аржентина, Сингапур. Успях да се добера до тях с много труд, най-вече чрез обмяна, приятели, търгове, каза Момчил Пенев. -Благодаря на г-жа Гигова, която през цялото време следеше техническото оформление на експоната, за да е грамотно издържан, и на моя баща, който ме подкрепяше в това начинание”, допълни той.
Гостите разгледаха експоната на фона на музика от саваните на Африка.