Правителствата на трите държави България, Унгария и Хърватия се споразумяха да направят съвместно изявление във връзка с техните национални решения по признаване на Косово. То бе разпространено официално вчера. С текста на заявлението подробно бяха запознати и присъстващите на срещата с зам.-министъра на външните работи Любомир Кючуков. Той дойде в Ботевград вчера по покана на ОбС на БСП. Основната тема на проведената дискусия бе “Позицията на България за независимостта на Косово”. “Да не се допуска дестабилизация на Косово, да се отчита статута на България като член на Европейския съюз и НАТО, да се развиват двустранните отношения между съседните държави. Всички тези елементи определят българската позиция за Косово.” – обясни зам.-министър Кючуков.  Той съобщи, че е уведомил сръбския посланик за намеренията на България да признае независимостта на Косово и е поискал гаранции за сигурността на българските дипломати в Сърбия, както и за българските граждани, които преминават през държавата.  В момента Европейският съюз набира своя мисия, която ще наблюдава процесите в Косово – съобщи още Кючуков.

Въпросът за признаване независимостта на Косово ще бъде обсъден на редовно заседание на Министерския съвет, което ще се проведе на 20 март. България ще изрази ясно позицията си в началото на април. Тогава това ще направят още три държави – Унгария, Чехия и Португалия. На този етап независимостта на Косово са признали 17 държави от общо 27 – те, които членуват в  Европейския съюз. Очертават се пет държави, които са против самостоятелно съществуване на Косово. Това са Румъния, Испания, Гърция, Кипър и Словакия – каза зам.-министърът на външните рабти. 

Кючуков отговори и на много въпроси, които зададоха граждани, присъстващите на срещата. Някои от хората изразиха мнение, че са категорично против правителството на България да признае независимостта на Косово. Те смятат, че позицията на държавниците ще се отрази негативно върху отношенията ни със Сърбия.