ГЕРБ няма да изневери на политиката си да възприемали това поколение като воденичен камък за  държавния бюджет, категорични са  депутатите от левицата. Това заявиха народните представители от Коалиция за България Кирил Добрев и Драгомир Стойнев, които  честитиха Международния ден на възрастните хора в Софийска област.
„Вашият принос за изграждането на държавата е безспорен. Дължим ви много повече от признание и уважение. Уверяваме ви, че като представители на единствената социална партия в България ще продължим да защитаваме интересите ви”, се казва в поздравлението на Добрев и Стойнев.
Депутатите от левицата цитират и тъжната статистика, според която един от всеки трима възрастни над 65-годишна възраст днес живее в риск от бедност, а над 70% от хората в третата възраст изпитват тежки материални лишения.
„ГЕРБ се готви отново да излъже с увеличението на пенсиите, което инфлацията отдавна е изяла. Властта няма да изневери на своята политика, защото винаги са възприемали възрастното поколение като воденичен камък, който тежи на държавния бюджет”, коментира Кирил Добрев.
Председателят на Комисията по труда и социалната политика в  41-то НС Драгомир Стойнев посочи „заслугите” на ГЕРБ към възрастните хора – замразени пенсии, отмяна на златното швейцарско правило за осъвременяването им, неадекватна пенсионна реформа.
„Единственото, което правителството на ГЕРБ направи, бе да вдигне минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст с 9 лв. Докато в периода 2005-2009 г. средната пенсия нарасна с над 80%, а минималната се удвои. Сега десетки хиляди възрастни хора са лишени от право на пенсия. Вместо това те са обречени на несигурност, безработица и бедност. На всичкото отгоре беше предложен данък върху пенсиите”, заяви Стойнев.