Директорът на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски е погазил Закона за обществените поръчки (ЗОП) и без никакво основание е платил 16 641 лв. за отпечатването на ваучери за храна, чиято номинална стойност е 693 410 лв., също платена от болницата. Излиза, че от касата на "Пирогов" неоснователно са излезли 710 051 лв, съобщи Труд.

Това е едно многото нарушения, които Агенцията за държавна финансова инспекция откри по време на проверката си в института за спешна помощ, започнала на 26 юни т. г. и приключила на 19 октомври т. г. Едногодишният договор на "Пирогов" с фирмата "Аккор сървисиз България" за отпечатването на ваучери изтича на 22 октомври 2009 г. На същата дата двете страни подписват допълнително споразумение към контракта, според което той остава валиден до провеждането на конкурс за нов изпълнител. "Всички други условия по договора остават непромени", пише в доклада на АДФИ. Споразумението парафира лично проф. Димитър Раденовски.

"На финансовата инспекция не се предостави решение за откриване и провеждане на процедура по ЗОП с предмет "Избор на оператор за отпечатване и предоставяне на ваучери за храна на работниците и служителите от "Пирогов" нито към датата на подписването на допълнителното споразумение, както и след тази дата, за което се състави констативен протокол", отсичат инспекторите от АДФИ в доклада си. И по-долу в 191-страничния одит те посочват фрапантните суми, платени от касата на болницата именно на основание на допълнителното споразумение.

"Законът за обществените поръчки не допуска да се изменя договорът след провеждането на обществената поръчка. За това нарушение лична отговорност носи директорът на "Пирогов", заявиха вчера от АДФИ. Наказанието за Раденовски ще е солена глоба, която тепърва ще се уточнява, а имуществена санкция грози болницата.

Още през юни т. г. прокуратурата започна разследване за присвояване в особено големи размери и безстопанственост по доклад за нарушения в "Пирогов", изготвен от "Медицинския одит" на Министерството на здравеопазването. Делото се води срещу неизвестен извършител. Тогава освен до прокуратурата, здравната министърка Десислава Атанасова изпрати доклада и до Агенцията за държавна финансова инспекция, НАП и Главната инспекция по труда. А лично премиерът Бойко Борисов постави подписа си върху проверката на МЗ с резолюцията инспекцията да стигне до главния прокурор.

АДФИ описа нарушенията от своята проверка в доклад с дата 19 октомври т. г. По информация на "Труд" и тя вече се намира в прокуратурата. Според високопоставени правителствени източници, пожелали анонимност, прокуратурата вече била поискала специална експертиза, която да посочи размера на щетите, нанесени от ръководството на "Пирогов" чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки.