По време на руско-турската война 1877-1878 г, край с.Новачене, заедно с още 10 руски офицери и 135 драгуни, се сражава и синът на световно известния руски писател Лев Николаевич Толстой - Илья. Илья Львович Толстой е най-големият син на великия романист. Роден е на 22 май 1866 г. Още при раждането си приема пожизнената титла граф. С останалите свои братя и сестри - общо 10, живее и се възпитава в семейното имение Ясная Поляна, разположено на 180 км. южно от Москва.

Преди началото на войната, още незавършил гимназия, постъпва във военно училище. С чин корнет /млад лейтенант/ е зачислен по право в лейбгвардията. В началото на месец октомври Илья Толстой е зачислен /командирован/ към драгунския полк, който води самопожертвователен бой край с.Новачене. Тук загиват трима руски офицери, трима  са ранени и още толкова контузени от общо 10 души. Сред контузените е и корнет Толстой. За проявената смелост по време на боя той е награден с високото отличие орден за храброст.

След войната Илья Львович работи като чиновник в руската администрация и като банков чиновник и агент на руска компания. Сключва брак с племенницата на генерал Дмитрий Философов, който е ранен тежко в боя при Арабаконак и умира в Ботевград на 21 декември 1877 г./стар стил/. Със София Философова имат 9 деца.

Наследил таланта на баща си, Илья Львович се проявява като талантлив писател и мемоарист. Той пише под псевдонима Илья Дубровский. През 1915 година основава вестник ''Новая Русия''. След революцията в Русия /1917 година/ имигрира в Съединените американски щати. В страната на неограничените възможности основава руска колония, в която се заселват много руски аристократи. Умира в град Ню Хейвън на 11.11.1933 г.

Материалът е предоставен от нашия съгражданин Володя Казаков по повод 135 години от освобождението на Ботевград от турско робство, които се навършват на 29 ноември 2012 г.