Парламентът избра академик Стефан Воденичаров за министър на образованието, младежта и науката.

Общо гласуваха 176 народни представители, от които "за" гласуваха 111 депутати, "против" – 64, един "въздържал се". Акад. Стефан Воденичаров положи клетва пред Народното събрание.

припомняме, че на 28 януари министърът на образованието Сергей Игнатов подаде оставка заради скандалите около Фонд „Научни изследвания”. Премиерът Бойко Борисов предложи Игнатов да бъде заместен от председателя на БАН академик Стефан Воденичаров. По-рано днес от ДПС, Коалиция за България и "Атака" се обявиха против номинацията му.

Новоизбраният министър представи в рамките на пет минути пред депутатите приоритетите в работата си и причината да приеме номинацията. Ще възражда техникумите, защото у нас имало дефицит на кадри в областта на индустрията. "Пред цялата научна общност и образованието се отваря изключителен шанс - Оперативната програма „Наука и образование". Нямаме време за чакане. Явно, че това ще бъде задачата, която най-настоятелно ще се опитам да си направя подготовката, че в Министерството на образованието, младежта и науката да се създаде съответният механизъм, за да може да стане бенефициент по тази програма и да определим посоките за нейното развитие", каза акад. Воденичаров.

Въпроса с фонд „Научни изследвания" по думите му ще обсъдят в петък с всички ректори в България и с ръководството на БАН, като Воденичаров ще потърси предложението им за нов управител на фонда. „Нещо, което е близко до мен много отдавна и съм се опитвал досега с няколко министри на образованието да говоря, е въпросът със средното техническо, или политехническо образование. Българската индустрия няма кадри. Без кадри ние не можем да тръгнем напред в нищо. На базата на сегашното законодателство с помощта на български индустриалци ще видим какви са мерките за възвръщане на нормално петгодишно средно техническо образование, както бяха по-рано техникумите. Аз се гордея, че съм възпитаник на Механотехникумa в София. Българските индустриалци се нуждаят от такива кадри и това е от изключителна важност. Вече съм провел разговори с някои от тях как това да стане на базата на публично-частно партньорство. Това е задача, за която ще моля за вашата подкрепа", каза още Воденичаров пред депутатите.

Акад. Стефан Борисов Воденичаров е роден на 01.09.1944 год. в гр. София. През 1968 год. завършва Техническия университет, със специалност "машинен инженер". През 1974 год. получава степен "Доктор", през 1989 год. става "Доцент", а през 1991 год. – "Професор". Титлата "Доктор на техническите науки" получава през 1998 год. От 2004 год. е "Член-кореспондент", а през 2012 год. е избран за "Академик". Преди избирането му за председател на БАН акад. Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) – БАН.