Нямам информация кой ще бъде министър на вътрешните работи в служебното правителство. Това заяви в предаването "България говори по Нова телевизия депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков.

"Знам, че има качествени кандидатури и който и да бъде избран, трябва много работа, защото МВР беше превърнато едва ли не в инструмент за натиск. Бъдещият министър трябва да излъчва много сила, воля и доверие в системата. Самият той трябва да внушава доверие към себе си в обществото", добави той.

"В последните 2-3 месеца се случиха много тежки престъпления. Лесно е да кажем, че няма престъпност или че намалява, важното е каква е реалността. Битовата престъпност се увеличи. Това е резултат и от тежкото социално положение на хората заради замразяването на доходите при управлението на кабинета "Борисов". Хората крадат, защото няма какво да ядат. Смаян съм и от вчерашното изявление на шефа на митниците, че влизането ни в Шенген не е толкова важно. Това ясно показва деморализацията на администрацията", посочи депутатът от левицата.

Той посочи, че не знае защо до 2006 г. по случая "Брендо" не е работено. Бившият вътрешен министър заяви, че по негово време са предприети мерки и когато е напуснал МВР, е оставил Евелин Банев в ареста. "Във всички случаи отвличането на дъщеря му е добре планирано. Не бих изключил нито една от версиите за похищението, но не бих искал да ги коментирам. При подобни престъпления на ход първо е държавата. Липсата на организация, контрол и правилна разстановка на полицията води до неефективната й работа по време на управлението на ГЕРБ", заяви Петков.

"Факт е, че управлението на ГЕРБ е провалено. Когато преди година ги предупреждавахме, че ще бъдат изгонени от власт с камъни, ни се присмиваха, но ето че това се случи. Колкото по-бързо държавата бъде стабилизирана, толкова по-добре", каза още Румен Петков.