За четвърта поредна година Ботевград ще бъде домакин на национален парад на ретро автомобили и мотопеди. Той ще се проведе на 22 юни – събота, като в него ще вземат участие над 35 возила. Церемонията по откриването започва от 10:30 часа пред зала „Балкан” с представяне на моторните превозни средства на присъстващите любители на стари коли. Тази година за първи път ще бъде присъдена „Награда на публиката”. За целта всеки посетител, ще има възможност да попълни талон, в който да напише, според своите разбирания и вкус, кой от представените автомобили харесва. Автомобилът с най-много събрани гласове ще получи купа. Един от участниците, попълнили талон, ще бъде награден с „комплект КАТ”. Неговото име ще сстане известно чрез теглене на жребий.


Националният парад на ретро МПС-та се организира от Автомобилен ретро клуб – Ботевград. В него членуват не само собственици на ретро превозни средства, но и хора, които проявяват интерес към старите возила.


И тази година ретро парадът ще премине под патронажа на кмета на Ботевград Георги Георгиев. 


 


Ето и програмата на четвъртото издание на Автомобилен ретро парад – Ботевград 2013:


9.30 ч. - Регистрация на участниците.


9.30 - 10.30 ч. - Подреждане на всички МПС на посоченото от Коменданта място пред зала „Балкан” по реда на пристигане на участниците.


9.45 - 10.30 ч. - Изпълнение на музика от Духов оркестър (рагтайм, реге, джаз) с участието на мажоретен състав.


10.30 ч. - ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ


10.30 - 13.30 ч. - Разглеждане на автомобилите от гражданството.


11.00 - 12.00 ч. - Представяне на автомобилите от техните собственици по реда на подреждането им.


13.00 - 13.30 ч. - Обявяване класацията на Комисията за най-добре представилите се автомобили и нагаждаване с КУПИ, а останалите участници с грамоти и медали. Връчва се и наградата на „късметлията” от публиката.  


13.40 ч. - Потегляне на желаещите участници, в колона, с пилотна кола на МВР, към с. Скравена, където е предвидена следната програма:


14.00 ч. - Паркиране пред Паметника-костница на ботевите четници, поднасяне на венец и посещение на костницата, историческа беседа, приветствие от кмета и кратка програма; връчване на купа от Кметството, с.Скравена, на най-атрактивния автомобил.


15.30 ч. - Посещение на скравенския манастир.


16.30 - 17.30 ч. - Почивка в конната база „Здравец”.


17.30 ч. - Прибиране в Ботевград.