Във фоайето на ремонтираните и оборудвани със съвременна техника работилници за практически занятия в ТПГ „Стамен Панчев” се състоя  официалната церемония по дипломирането на Випуск 2013 и награждаването на учениците, постигнали високи резултати в професионалната подготовка по съответните специалности. Събитието започна с поздравително слово на директора на ТПГ Соня Малинчева. В него тя отчете работата и постиженията на учебното заведение по различни проекти.


„На мен се пада честта на направя равносметка на последните четири години, през които се обучаваше Випуск 2013. Вашите родители и Вие ни повярвахте, че нашето училище не произвежда безработни специалисти. От постъпването Ви в девети клас започна съвместната ни работа, за да стигнем до днешния ден, в който получавате дипломи за завършено средно образование и свидетелства за професионална квалификация от фирмите, в които сте започнали работа. Една от тях е „САП Продкуцион”. През другата седмица пет зрелостници, който бяха одобрени след интервю, ще започнат работа в ЕПИК. Част от зрелостните ще се явят на интервю за работа в „Микроак”. Ще призная, че на нас – ръководство и колектив, не ни беше лесно да стигнем до този впечатляващ резултат. Искахме да оправдаем очакванията и на ученици и на родители за едно качествено, съвременно професионално образование, което позволява на завършилите, без страх, без сътресения, да направят решителната крачка от училището в живота, т.е. да започна работа”, каза Соня Малинчева. Тя подчерта, че зрелостниците от настоящия випуск са първите, които са започнали платени ученически практика по европейски проект, спечелен от училището. Едновременно с това са участвали и в друг европейски проект – „Ти можеш”.


„За реализиране на главната ни задача започнахме цялостно обновление на материално-техническата база. И Вие, скъпи зрелостници, станахте свидетели и имахте щастие да усвоявате практически умения в работилници и лаборатории, обзаведени с най-модерни уреди, машини и съоръжения. Всичко това се случи по спечелените два проекта по национална програма „Модернизация на професионалното образование ”, допълни директорът на ТПГ „Стамен Панчев". Соня Малинчева не пропусна да благодари на фирмите-партньори на училището – „Накмаш”, „Автосервиз Вами”, „Автосервиз Ботевград”, „САП  Продукцион”, ВОП, „Инко Системс” и други.


Директорът на училището изтъкна успешната работа на училището по секторна програма „Леонардо да Винчи”, дейност „Мобилност”, по която 20 ученици в рамките на 20 дни проведоха производствена практика в техническия колежа „Едмонт Николау” в Букурещ и получиха сертификати за мобилност и граждани на Европа.


Соня Малинчева благодари на зрелостниците и колектива за постигнатите успехи през последните четири години и пристъпи към връчване на дипломите и удостоверенията за професионална квалификация. Тя обяви, че отличник на випуска е Преслав Томов с успех 5.86. На следващо място по отличен успех са Елеонора Йорданова и Илия Илиев.
Преслав вече е приет в Техническия колеж в Ботевград, а Илия – в Академията на МВР. На Елеонора й предстои да започне работа в София, а през следващата година ще продължи образованието си във висше учебно заведение.


Дипломи за средно образование получиха и ученици, завършили съответните специалности в задочна форма на обучение.
Заместник-директорът Катя Ценева награди победителите в инициативата „Майски професионални дни”, които се проведоха за третата поредна година в учебното заведение.


„Майските професионални дни са нашия категоричен отговор на новите предизвикателства в професионалното образование. Състезанията в отделните професионални направления се финансират от бюджета на Професионалната гимназия, като елемент на една по-атрактивна образователна система, като един нетрадиционен формат на извънкласна дейност, който ние припознаваме като наш патент”, каза Катя Ценева. Тя припомни, че майските професионални дни се провеждат в края на месец май и тази година в тях са участвали повече от 40 ученици. Победителите в инициативата получиха грамоти и парични награди от 20 до 150 лева, в зависимост от постигнатия брой точки.


Програмата по дипломирането продължи със заключително изяви на клубовете по проект „Успех”. Клуб „Приложна математика” с ръководител Гергина Божкова представи изложба на оригами и компютърна разработка, чрез която разказаха как с помощта на математиката се създават различни фигури и предмети от хартия. Чрез компютърна презентация  клуб „Аз и компютърът”, с ръководител Галина Райкова, припомни основните правила за безопасно сърфиране в Интернет. Клуб „Моят свят” с ръководител Георги Желязков – учител по философия, цитираха 20 крилати фрази, които отправиха като пожелания към зрелостниците. Последва премиерата на филма „Цветята в моята градина”. Продукцията е на Клуб „Киното – моя мечта” с ръководител Веселка Еремиева. Филмът е реализиран с помощта на Кабелна телевизия „Ботевград”. Той разказва за човешките добродетели честност, отговорност, справедливост, добронамереност.


В края на програмата ученичката Любка Костова изпълни свое хумористично стихотворение, посветено на директора и учителите, които непрекъснато изискват от учениците да учат редовно и да бъдат дисциплинирани в час и междучасията.
На финала учениците пресъздадоха един от най-важните моменти в местната история – създаването на първото училище в града. Програмата завърши с два танца на младите танцьори на професионалната гимназия.


„Утре всички зрелостници и техните учители заминават на еднодневна екскурзия в Плевен”, обяви директорът на ТПГ „Стамен Панчев”.