Редовното заседание на Общинския съвет, което бе отлагано два пъти, се състоя днес. То бе обявено за 17.30 часа, но  започна с около 14-15 минутни закъснение. Наложи се съветниците от опозицията, които също не бяха в пълен състав, да изчакат колегите си от ГЕРБ, за да има кворум, както и вносителя на докладните – кметът Георги Георгиев.


Дневният ред започна с последователно разглеждане на отчетите на общинските предприятия „Обредни дейности”, „Боженишки Урвич”, „Автогари и транспортно обслужване” и „Общински пазар”. Всички бяха приети без дебати и въпроси, с изключение на отчета на почивната база. Думата най-напред бе дадена на кмета Георги Георгиев. Той обясни, че преди седмица и повече Иван Гавалюгов се е поинтересувал във връзка с материала, който се внася, какви са  резултатите от дейността на почивната база. В отговор кметът заяви, че през миналата година общината е осигурила 24 000 лева за издръжката на персонала, който наброява 4 човека. „Лично мен това не ме притеснява, че дейността на „Боженишки урвич” се дотира от общината. Защото предназначението, целта и задачите, които се преследват, са социални, а не свързани с печалба. Може да стигнем и този момент. Преди време, за да излезе на печалба, бяхме превърнали базата в един модерен хотел – свърталище на любовчии и пияници. Резултатите бяха негативни за самата база. Тя е предназначена за деца, ученици, спортисти, пенсионери и други жители на общината. По тази причина променихме статута на базата. Тя е публична общинска собственост”, каза Георги Георгиев.


Д-р Веселка Златева попита каква е цената на легло и каква е използваемостта на леглата. „Учениците, когато ползват базата, заплащат по 20 лева. Вероятно в сумата влизат разходите за транспорт и храна”, допълни тя.


Цветан Цолов каза, че на заседанието на Постоянната комисия по бюджет и финанси са възникнали доста въпроси, които са били записани и е трябвало да бъдат предадени на управителя Елена Илиева, за да отговори на тях. Цолов поясни, че въпросите се отнасят за броя но нощувките, цената и достъпа до базата. Председателят на комисията Маргарита Кирова каза, че е внесла питането.


„Достъпът до общинската база е организиран. За децата нощувката е 7 лева, за пенсионери – 6 лева, за представители на самодейните колективи и други – 10 лева на човек”, отговори Елена Илиева.


Цеца Христова попита директно дали трябва да се иска разрешение и от кого, ако няколко човека решат да почиват в базата. В отговор управителят заяви: „Трябва да ми се обадят предварително. Аз поемам по-нататъшната организация, ако базата е свободна през това време.”. 


„Базата разполага с 42 легла, 20 стаи и 2 апартамента. За всяко посещение управителката се обажда на секретаря или на кмета”, допълни Георги Георгиев.


Според Иван Гавалюгов дотирането от страна на общината би трябвало да породи въпроси защо това се налага. „Не казвам, че това е търговско предприятие, което обезателно трябва да носи печалба, при всички положения това е общинско предприятие с известна социална функция, т.е. предлага услуги на занижени цени за разлика от частни фирми с подобна дейност”, каза съветникът и попита: „Няма ли възможност тази база да се самоиздържа или да носи приходи, а не да бъде дотирана постоянно от собствени приходи на общината?”.


Кметът беше категоричен, че дейността на всяко общинско предприятие е социална, което означава, че от тях не се изисква да реализират печалба. Той допълни, че базата напълно покрива разходите си за ток, вода и отопление, а общината осигурява средствата за заплати на персонала.