ДСБ иска премиерът Пламен Орешарски да направи публична заповедта за назначението на новия областен управител на София област Емил Иванов, а финансовият министър Петър Чобанов да съобщи събраната служебна обществена информация за назначения зам.-директор в Агенция "Митници" Николай Попов. Общинският съветник и член на ръководството на партията Атанас Атанасов е изпратил две писма по Закона за достъп до обществена информация, съобщи самият той на пресконференция по-рано днес.

Инициативата е част от извънпарламентарния контрол, който ДСБ обяви по-рано тази седмица. Всеки петък от партията ще питат властта за актулни въпроси, както това се прави в парламента. Тъй като те не са в Народното събрание, ще задават въпросите си от централата по време на истинския парламентарен контрол. Причината, че опозицията в лицето на ГЕРБ била пасивна.

Мотивите на Атанасов за исканата от правителството информация е сериозният обществен интерес във връзка с публикувани в медиите факти за минало осъждане на лицето Емил Иванов за извършено умишлено престъпление от общ характер, "както и за редица констатирани нарушения при неговата дейност като кмет на община Своге и областен управител на София област (същата длъжност, на която го назначавате сега)".


"Моля да ми отговорите и дали сте изискали и сте се запознали с докладите и констатациите на Сметната палата за периода 2005 – 2009 година за дейността на областната управа на София област", пише още в писмото му до премиера.