Консултативният орган обсъди възможностите за нова форма на месечната сметка


Новият модел на ценообразуване на електроенергията и предложението на ЧЕЗ за въвеждане на единна форма на фактурата за всички битови потребители в България бяха обсъдени на третото заседание на Потребителския съвет към „ЧЕЗ България”. Участие в дискусията взеха представители на неправителствени организации, експерти, потребителски и браншови организации. От страна на ЧЕЗ присъстваха Кремена Стоянова, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Електро България" и Зорница Генова, мениджър "Регулаторни дейности" в "ЧЕЗ България". В дискусията се включи и енергийният омбудсман Радослав Димитров. Това съобщиха от компанията.


„Получи се изключително ползотворна дискусия. Радвам се, че предложението на ЧЕЗ за въвеждане на единна фактура предизвиква силен интерес. Чухме много ценни идеи и предложения от гражданите и бизнеса, които ще представим на ДКЕВР с цел да се намери най-ясната и разбираема форма на бъдещите фактури. Крайното решение обаче се взема от независимия държавен регулатор ДКЕВР, който единствен има правомощия да определя вида и съдържанието на фактурите”, каза Тодор Матев, председател на потребителския съвет.


„Имаме волята и желанието да решим уравнението между пълна и разбираема информация в месечните сметки”, каза Кремена Стоянова, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България”.


На 11 септември 2013 г. ЧЕЗ предложи пред парламентарните Комисия по енергетика и Комисия за взаимодействие с гражданските организации и движения да бъде въведена единна форма на фактурата за електроенергия с еднакъв формат и съдържание за всички битови потребители в България. Целта е тя да съдържа една и съща информация, поднесена по един и същи начин за всички клиенти.