”Под никаква форма българска земя не трябва да попада в ръцете на чужди граждани. Това е позицията на ВМРО – заяви зам. председателят Ангел Джамбазки, който вчера бе в Ботевград. Местната организация отбеляза 120-та годишнина от основаването на ВМРО.
„Иван Костов и правителството, в което главен преговарящ беше г-жа Кунева, не са защитили националния интерес.
 Те не са договорили дълги срокове, в които да не се продава българска земя. България е подписала присъединителния договор за членство в ЕС, пропускайки да защити своя национален интерес. И това според мен е равно на национално предателство” – заяви Ангел Джамбазки.
Според него и в момента мораториумът се заобикаля и то твърде лесно. „Всеки гражданин на Турция, на Катар, ако щете и на Марс, може да си регистрира акционерно дружество за 1 евро и спокойно чрез поставени лица да си купи колкото иска земеделска земя. В момента има фирми, които притежават хиляди декари. Има един инвестиционен фонд, който притежава 1 милион дка обработваема земя във Врачанско” – заяви Ангел Джамбазки. – Като имате предвид, че обработваемата земя в България общо е около 40 милиона декара. Собственикът на този фонд може да е всеки, няма никаква гаранция какви са тези хора.”
Според ВМРО трябва спешно да се направи преглед на тези фирми, които притежават огромни количества земеделска земя.
„Всъщност  по този начин се крадат и еврофондовете. Представете си фонда, който притежава 1 милион декара земя, той на година получава по 32 милиона лева евросубсидии. Къде отиват тези пари? Те минават през България и отиват някъде навън. Те не се използват за земеделското стопанство да стане по-модерно, за механизация, растителна защита и т.н. Най-вероятно отиват за луксозни коли и яхти” – коментира Джамбазки.
Според него спорът в момента  е лицемерен, защото тези, които го водят, знаят добре , че този мораториум не постига абсолютно нищо. Защото и в момента чужденци купуват земеделска земя и често злоупотребяват с нея.