Приютът за кучета в Ботевград не отговаря на изискванията по Наредба 41 от 10 декември 2008 год. Това е заключението от проверката, извършена на 24 октомври от шестчленна комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ – проф. Пламен Моллов.
При проверката са присъствали още Габриела Пападопова – председател на УС на Сдружение „На Ти с Природата”, депозирала жалбата срещу условията в местния приют за кучета, и Светлозар Божилов – представител на общинската администрация.
В Протокола от проверката е посочено, че екологът на общината Весела Василева е била в болничен. Поради тази причина, на Комисията не са представени документи за наличие и изпълнение на програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета, както и документацията на приюта. Проверяващите са поискали информацията да им бъде изпратена в срок до 4 ноември 2013 год.
При проверката на приюта Комисията е установила следното: оградата около двора има големи пролуки; тревата не е окосена; наличие на стари изпражнения; оградените помещения не са почистени и нямат прозорци – достъп до естествена светлина; документацията не се съхранява в приюта, а в общината; превозното средство към приюта няма лиценз за превозване на животни; работникът, назначен на граждански договор към приюта, не е изкарал курс за хуманно отношение към животните; Светлозар Божилов не може да бъде управител на приюта, тъй като няма необходимото образование.
Също така проверяващите са установили, че през последните 2-3 месеца в приюта не са настанявани кучата. 


Снимките са предоставени от Сдружение "На Ти с Природата".