На срещата с ботевградчани, която се проведе тази вечер в малкия салон на чиалище "Христо Ботев", народният представител Корнелия Нинова се извини, че няма да отменят плоския данък. „Това е единственото обещание към нашите избиратели, което не можем да изпълним. Не сме се отказали да го заменим с прогресивно подоходно облагане, но предложението ни няма да получи подкрепа от 121 гласа в Парламента”, каза тя. 


По време на срещата Корнелия Нинова отчете свършеното от правителството през първите сто дни на неговото управление. „Сто дни изключително напрегната работа в нетрадиционна обстановка, с много силен натиск отвън и с всички опити на една парламентарна опозиция отвътре да бламира Парламента, да се внуши, че той не може да работи и да се търси неговото разпускане, и предсрочни избори. В такава ситуация Народното събрание отдавна не е работило. При това на ръба на кворума успяхме да актуализираме бюджета за 2013 год.”, обобщи народният представител.


Корнелия Нинова информира присъстващите, че в Бюджет 2014 са заложени 11 милиарда лева за социални дейности. Това представлява близо една десета от БВП на страната. „През следващата година се предвижда индексиране на пенсиите по швейцарското правило. Замразяваме стажа и възрастта за пенсиониране. Това също е направено в бюджета за следващата година. Потребителската такса, която заплащат пенсионерите за преглед при лекар, пада на 1 лев, като разликата ще поеме държавата. Майчинството от следващата година става 340 лева, какъвто ще бъде размерът и на минималната работна заплата от 1 януари. Увеличаваме и парите за децата с увреждания. Обещахме до края на януари детските надбавки да станат 50 лева на дете, независимо от дохода на семейството. От 1 януари 2014 детските ще бъдат в следния вариант – 35 лева – за първо дете, 50 лева – за второ, 35 – за трето и всяко следващо дете. Недоволни са младите, че не се премахва подоходния критерий, т.е., че остава 350 лева. Ние сме обещали, че той ще бъде ревизиран с уговорката, че това ще стане до края на мандата. Първата година не можем да си позволим да го направим заради състоянието на икономиката”, каза Корнелия Нинова. Тя подчерта, че през следващата година държавата ще подпомогне малките общински болници и ще финансира изграждането на модерни спешни центрове там, където няма болници. „В Бюджет 2014 са заложени 8 милиона лева за подпомагане на общинските болници и 6 милиона лева за изграждане на спешни центрове”, допълни Корнелия Нинова.


През следващата година се предвиждат облекчения за земеделските стопани. Държавата ще поеме акциза върху горивата чрез ваучери, които ще им бъдат раздадени. Обещахме реформа в земеделието, която да доведе до минимално гарантирана рента и таван на субсидиите. Последните ще се плащат не на декар земя, а на килограм произведена продукция.


Догодина се предвиждат 40 милиона лева повече за храна на работници и 2 милиона лева за трапезарии за социално слаби хора.


Образованието ще бъде обвързано с икономиката. Обучението в професионалните гимназии ще бъде обвързано с платен стаж във фирма. Фирмите, които дават стипендии на ученици и студенти и се ангажират да им осигурят работа в продължение на две години, след като завършат, ще ползват данъчни облекчения. Финансирането на висшите училища ще се обвързва с качеството на образованието, т.е. с реализацията на младите хора. Държавно финансиране ще бъде осигурено само за държавните висши учебни заведения. От догодина се разширява обхватът на учениците, които ще получават безплатни учебници. Това каза още народният представител Корнелия Нинова.


На срещата стана ясно, че през следващата година държавата ще подпомага общини с висока безработица – 25 на сто. От данък върху печалбата ще бъдат освободени фирми, които ще открият производство и разкрият 30 работни места в тези населени места. През следващата година общините ще получат повече средства за капиталови разходи.


„От 2014 година в страната ще бъдат създадени два национални фонда – за регионално развитие и за образоване. Общините ще могат да кандидатстват с проекти към тях за директно финансиране. Приоритетен проект за Софийска област, за който има събрани подписи, е отваряне на прохода „Кашана”, съобщи народният представител.


„Милиард и половина повече са заложените приходи в Бюджет 2014. Това е най-големият залог на правителството. То трябва да си влезе в функциите, като спре контрабандата и накара фирмите да си плащат данъците, за да има повече приходи, или само ще си подаде оставката”, каза Кирил Добрев и добави: „През последните 23 години младите хора са били използвани няколко пъти. Във всички тези случаи някой идва на власт и ги предава. Силно се надявам, че за толкова време хората са преосмислили нещата. За първи път имаме буквално разделение – едни млади хора искат да протестират, други млади – не искат, защото им е писнало да бъдат използвани. Всички социологически проучвания показват, че обществото ни е разделено 50 на 50. Едни искат това правителство да остане, други не искат. Рано или късно политиците трябва да си подадем ръка, за да спрем това разделение на обществото. Защото от това никой не печели.”.