Баскетболният отбор на "Балкан" постигна невероятен успех - за първи път след мъчителна пауза от 19 години ще играе финал за титлата!

Вечерта на 9 май се оказа победна и за играчите в зелено-бели екипи. Във врящото котле на спортна зала "Балкан" те успяха да обърнат "Левски" със 78-71 и спечелиха полуфиналната серия с чисти 3-0 победи.

Успехът в този трети мач бе най-категоричен, но само като цифрово изражение. Реално обаче бе най-труден. Защото през по-голямата част от времето домакините бяха догонващи. Те губеха след първите 10 минути с 19-24, на полувремето преднината на "сините" бе още по-голяма - 36-44, а след това на няколко пъти достигаше до 11 точки.

Дълго чаканият прелом започна да се случва след средата на третата четвъртина. И когато до края й оставаха по-малко от 3 минути, "балканци" поведоха за първи път с 52-51. Резултатът само от тази трета част бе 22-11 за "Балкан" и аванс от 3 точки - 58-55 преди решителните последни десет минути.

С цялото си поведение и начина на игра и в защита, и в нападение обаче гостите показаха, че са дошли с огромната амбиция да хванат последния влак. И отново на два пъти излизаха напред с по 1 точка. Агресивната им защита обаче бе причина да натрупат и много лични нарушения, което оказа влияние. Значително по-настойчиви, в последните минути "зелените" показаха, че имат по-силни оръжия. Не само баскетболните умения, предадени от Георги Младенов и помощника му Петър Клечков, високият дух, но и добрата физическа подготовка на Марин Яцински им помогнаха да спечелят. И мача, и серията. За огромен кеф и на невероятната публика, и на тях самите.

Страхотен мач изигра - отново! - Дуейн Мортън. Той стана топреализатор за "Балкан" с 24 точки и 8 борби  и коефициент 21. Същото измерение е и за показателите на Иван Лилов, завършил с 20 точки, 3 борби и 5 завършващи подавания и със сигурност направи добро впечатление на дошлия да наблюдава мача национален селекционер Пини Гершон.. С 16 точки и 5 асистенции е Павле Болковац, въпреки че не игра много добре в защита, голям е и приносът на Радев, който има 15 точки..

Пред погледа на Гершон и помощника му Папазов страхотен мач изигра Асен Великов. Той има 24 точки с отличен процент стрелба, действаше навито и като добър организатор, има 3 асистенции и 2 отнети топки. Втори по резултатност за "сините" е Станислав Славейков с 19 точки, 16 от които през първото полувреме. Стабилен бе и Веско Веселинов, завършил с 12 точки. Доста под нивото бяха двамата центрове Стефан Георгиев и Николай Върбанов, в отсъствието на контузения американец Роб Престън.