Както вече писахме, предстои ремонта на пътя Етрополе-Златица през „Кашана.


Днес поместваме, без редакторска намеса, интервюто по тази тема на „Средногорие Медия” със заместник-областния  управител на Софийска област София Торолова.


По инициатива на областната управа на Софийска област в лицето на зам.-областния управител София Торолова и на управа и граждани на Средногорието са предприети действия за ремонта на Златишкия проход.
Кашана, който свързва Предбалкана със Северна България и, който е от изключително важно значение, години наред е затворен. През годините намеренията да бъде приведен в действие се оказаха неуспешни. Въпреки това той продължава да се ползва и от леки автомобили и от тежкотоварни. Причината е драстично по-краткия маршрут, свързващ двете части на страната.
На този етап имаме уверението на областната управа и Правителството, че пътят ще бъде ремонтиран и ще бъде отворен за движение.


Повече подробности сподели заместник-областният управител на Софийска област София Торолова в интервю за «Средногорие Медия».


София Торолова: Да, на истина имаме уверението на министъра на финансите г-н Петър Чобанов и уверението на нашите депутати от Коалиция за България – Кирил Добрев и Корнелия Нинова, че да наистина 10 млн. лв необходими за ремонта на пътя Кашана ще бъдат осигурени от двата фонда, които правителството на Орешарски през 2014 г. заложи, единия за регионално развитие, другия за образование.


Репортер: Какво точно ще се случи и как ще бъде ремонтиран пътя?


София Торолова: Както вече ви казах, няма да говорим за рехабилитация, ще вървим към ремонт на пътя да отговоря на изискванията, така че когато чуете сутрешната обстановка на пътищата не да слушаме тривиалните думи „прохода Златица е затворен”, а пътя да отговаря на изискванията и Златишкия проход да бъде достъпен и да бъде отворен.
Много правителства, както на Герб, така и предишни правителства се опитваха да разрешават този проблем. Винаги, когато идваха на предизборни събрания и когато се провеждаха такива кампании, всеки обещаваше, всеки казваше, че това е преоритет, но явно щом като не е свършено към момента за тях това не е бил преоритет. 
Ремонтът на пътя е от изключително важно икономическо и социално значение. С подетата инициатива от областната управа и с подкрепата на Правителството така дългоочакваният ремонт на Златишкия проход ще бъде факт до края на тази година.


Добавена от: Иванка Господинова 
Дата: 2014-02-06 15:07
Източник: Средногорие - Медия