Откриването на многофункционална спортна зала „Арена Ботевград” събра на едно място представители на предишното и сегашното управление на страната, депутати от различни политически партии, популярни лица от спорта и други.


Най-напред думата за изказване бе дадена на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.  „За мен е удоволствие да присъствам на откриването на новата спортна зала „Арена Ботевград”. Когато пристигнах тук, Вие ми предадохте Вашето настроение и сега се чувствам страхотно. Това многофункционално съоръжение със сигурност ще стане арена на много силни и спортни изяви. И Вие ще бъдете свидетели на това, аз съм сигурна. Самото съоръжение е уникално. Искам да поздравя проектантите и строителите, както и кмета Георги Георгиев за свършената работа. Изграждането на този обект и свидетелство за взаимодействието на нашето правителство с местните власти. Тази сграда е построена с лични средства на Община Ботевград – около 5 000 000 лева, а Правителството осигури 1 800 000 лева, за да завършим облика на това уникално съоръжение. За мен днес същото е празник, защото това е първият обект, който е доказателство, че програмата за инвестиционни проекти на Правителството – общо 500 милиона лева за тази година, наистина ще допринесе за развитието на регионите”, каза министър Терзиева.


Народният представител и председател на ПП ГЕРБ, Бойко Борисов, който също бе гост на събитието, каза: „Според мен първо трябва да благодарим на отчето за добрите думи и за това, че благослови залата, отбора на Балкан – Ботевград и кмета, и всички, които сте тук. Благодарим, отче, благодарим и на кмета, сега не знам кой беше последният му прякор – „Тулата” или „Булдозер”, не знам как му викате вече. Благодарим на всички, които са допринесли да има това спортно съоръжение. Когато има нещо, то остава и хората пляскат на всички. Когато няма направено, ни псуват пак вкупом. Така че пожелавам на Вашите отбори да печелят! Знам, че в Правец сега ще ги е яд, защото Вашата зала е по-хубава. Да сте живи и здрави, много успехи!”.


Председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков връчи почетен плакет на кмета на Ботевград Георги Георгиев, за това, че „сбъдна мечтата на жителите на Ботевград да имат зала, която може да ги представя достойно както в България, така и в Европа”.


От своя страна Георги Георгиев благодари и го увери, че в зала „Арена Ботевград” българският баскетбол ще пожъне много големи успехи. „Може би първите ще ги видим след две или три седмици, на финалните игри от баскетболния турнир „Балканска лига”.


Думата бе предоставена и на ботевградчанина Пламен Трънски – старши треньор на клуб ”Сунг-ри Атлантик” по таекуондо, носител на черен колан - 4-ти дан. „Преди по-малко от три години имах удоволствието да присъствам на първата копка за изграждане на новата спортна зала. Тогава г-н Георгиев обеща, че гражданите на Ботевград ще имат едно съоръжение, което ще отговаря на всички световни изисквания и стандарти. Чест прави на него и неговия екип, че въпреки всички трудности в условията на икономическа криза, съумяха да доведат този проект до неговия край и днес да се наслаждаваме на това спортно бижу. Както знаете, Ботевград е спортен град и неговите граждани заслужават такова съоръжение, в което да спортуват усмихнати млади хора и да се раждат шампиони”, каза Трънски.


В обръщението си към присъстващите на откриването на зала "Арена Ботевград” кметът Георгиев подчерта, че датата на откриването на съоръжението ще остане в новата история на Ботевград. „Залата ще бъде една от съвременните визитки не само на нашата Община, не само на региона, но и на страната. Убеден съм, че за „Арена Ботевград ще се заговори в цяла Европа и в целия свят”, каза Георги Георгиев. Той припомни, че залата е изградена по искане на жителите на Общината, на младото поколение – деца, младежи и спортисти, фенове. „Обещанието бе изпълнено в рамките на две години. Залата не остана мит, а стана реалност. Днес всички заедно можем да й се любуваме и да я открием”, каза още кметът на Ботевград. От свое име и от името на ботевградчани Георги Георгиев благодари на фирмата-строител „Р.С.Инженеринг” с управител Рашо Стайков, на ръководителя на проектантската организация арх. Богданов, на областния управител Емил Иванов за съдействието да бъдат отпуснати средства от държавата за довършване на новата зала, на Георги Глушков, които също е подкрепил искането на общината за финансова помощ от държавата, на сегашното и предишното Правителство.


Деловата част на церемонията по откриването завърши с поздравление на председателя на Народното събрание Михаил Миков. Той пожела: „Зала „Арена Ботевград” да бъде изпълнена с деца, в нея да се постигат големи спортни успехи, Ботевград отново да означава запазена най-висока марка и шампионски титли в българския баскетбол”.