УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „ХРИСТО ЯСЕНОВ“, ГРАД ЕТРОПОЛЕ  УЧАСТВАХА В ПЪРВО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК „ЛОНГМАН“


СОУ “Христо Ясенов“, гр.Етрополе е член на най-голямата училищна общност в страната “Pearson Longman Schools Society”.
Основна цел на общността е постигане на качествено образование, отговарящо на европейските стандарти и даващо възможност на младите хора в България да станат активни участници в процесите в Европа и света.
Учениците от училищата в общността имаха възможността да се явят на Първо Национално състезание по английски език „Лонгман“. Състезанието се проведе в два кръга: вътрешноучилищен и национален. И в двата кръга учениците правят тест по английски език по формата на Pearson Test of English:
- PTE Young Learners /подходящ за ученици от начален и прогимназиален етап/, нива А1+ на ОЕЕР
. PTE General /подходящ за ученици от гимназиален етап/, нива А2, В1, В2 и С1 по Общата европейска езикова рамка.
Вътрешноучилищният кръг се провезе на 15 февруари 2014 година. Проверката на работите се извършва от комисия от независими оценители, определени от „Пиърсън Лонгман“.
Всички участници получиха сертификат за участие. От всички явили се на изпита 40 ученика,  32 постигнаха много добър резултат, което им дава право да ползват отстъпка 20% от таксата  при явяване на реален PTE тест /включващ писмена и устна част/ .
От СОУ “Христо Ясенов“ за национален кръг се класираха : Христо Насков VIB, Йордан Йорданов VIA, Мария Христова VIB, Камелия Мишева VIIA, Симеон Савов VIIIB и Николай Вичев XIB.
На 12 април 2014 година те се явиха на националния кръг, който се проведе в Първа английска езикова гимназия в гр. София. 
При постигнати високи резултати на националния кръг, класиралите се ученици ще имат възможността да се явят безплатно на изпит PTE / Pearson Test of English /, с което ще получат безсрочен международен сертификат за владеене на английски език.
Да им пожелаем успех!


Tekст: Румяна Вутова