На днешния ден френският външен министър Робер Шуман прочита знаменитата си декларация, която се смята за първа стъпка в европейското обединение


„Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност.“ С тези думи на 9 май 1950 г. в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.
Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към Европейска федерация“.


Днес декларацията „Шуман“ се счита за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.
Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне – икономически съветник на френския външен министър.


Преди повече от 50 години Моне предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер следния амбициозен план:
създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана. Предложението, обявено от Робер Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност – Европейската общност за въглища и стомана.


След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото).


През 1992 г. Договорът от Маастрихт учредява Европейския съюз – международна организация без аналог, на която държавите членки са предоставили голям кръг от правомощия, включително и такива в областта на външните работи и политиката на сигурност.
Сега в Европейския съюз членуват 28 държави, между които от 1 януари 2007 г. и България.
Поредната годишнината от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.


България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната.


В Етрополе тържествата започват в 11:00 с полагане на венци и букети цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци.


Припомняме цялата програма: 
11:00 часа – Поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци.
Място: Паметник на загиналите във войните
11:10 часа – Празнична програма, с участието на СОУ „Хр. Ясенов” и самодейни колективи при НЧ „Т. Пеев-1871”.
Място: Централен площад
12:00 часа – Строева композиция на Отряд Млад командос-гр. Етрополе на тема: „Ден Победа”.
Място: Централен площад