Част от съветниците от опозицията, които внесоха искане за провеждане на извънредна сесия за тежкото финансово състояние на общинска фирма „ВиК Бебреш”, дадоха днес съвместна пресконференция. Повод за провеждането й бе, че насроченото за днес заседание на ОбС не се състоя поради липса на кворум. Така наболелите въпросите на опозицията, провокирани от отчета на дружеството за миналата година, остават без отговор, поне засега.
Общото във встъпителните думи на всички бе, че ВиК дружеството се води умишлено към фалит и е въпрос на време то да последва съдбата на общинските фирми „Строител”, „Родина 75И” и БКС.


По време на пресконференцията някои от съветниците споделиха своите впечатления от посещението във „ВиК Стенето” – град Троян, което са осъществили вчера. Дружеството също е общинска собственост, но за разлика от ботевградското ВиК работи на печалба, внася дивиденти в общината, реализира сериозна инвестиционна програма със собствени средства, разполага с автоматизирана система за постоянен мониторинг на водопреносната мрежа и няма задължения към Напоителни системи и Басейнова дирекция. В същото време в троянското ВиК работят по-малко хора, средната работна заплата на персонала е с около 11-12 лева по-висока от тази в местното дружество. Месечното възнаграждение на управителя на „ВиК Стенето” е по-ниско от това на управителя на „ВиК Бебреш”. Това стана ясно от съпоставката, която бе представена на вниманието на местните медии.


Според участниците в пресконференцията, само компетентно управление и оздравително програма ще измъкнат „ВиК Бебреш” от фалит. Всички бяха единодушни и по въпроса, че дружеството трябва да остане общинска собственост.


Видео 1: http://videos.botevgrad.com/view/19441/ViK-drujestvoto-se-vodi-kam-umishlen-falit-spored-savetnici-ot-opoziciyata---chast-1/latestLocal/


Видео 2: http://videos.botevgrad.com/view/19442/ViK-drujestvoto-se-vodi-kam-umishlen-falit-spored-savetnici-ot-opoziciyata---chast-2/latestLocal/