Съветниците Христо Якимов, Филип Филипов и Иван Гавалюгов са категорични, че зала „Арена Ботевград” трябва да се управлява от общината или нейна структура, каквато е новосъздаденото Общинско предприятие „Балкан”, което има своя структура, правилник за работа и бюджет за настоящата година. Те аргументираха своята позиция на пресконференцията, която дадоха вчера за местните медии. Освен това, тримата  съветници споделиха, че преди две седмици са посетили зала „Арена Самоков”, за да се запознаят по-обстойно с начина на стопанисване и управление на обекта, който е публична общинска собственост и е предоставен за управление на общинско предприятие. Според тях залата е изпълнена със съдържание и представлява един завършен спортен комплекс за състезания от всякакъв ранг.


„Аз лично останах учуден, когато видях в залата в Самоков около 15-20 деца от Ботевград да тренират баскетбол. В същия този ден нашата зала в Ботевград беше заключена”, каза Филип Филипов. В хода на пресконференцията той подчерта, че собствеността на „Арена Ботевград” изобщо не пречи тя да бъде стопанисвана от общинско предприятие и да носи определени приходи на общината. „Трябва определено да заявим, че този тип съоръжения не може да се издържа на 100%. Общината трябва да дофинансира издръжката на залата”, добави Филипов.


Иван Гавалюгов продължи темата с финансирането като посочи конкретни цифри от отчета за приходи и разходи на „Арена Самоков” за миналата година. Той уточни, че те са предоставени от Красимира Банова – управител на общинското предприятие, което стопанисва залата. По нейни думи издръжката на спортния обект за последната година е около 220 000 лева. Приходите за същия период са от порядъка на около 120-140 000 лева. Те са от заплащане на услуги за ползване на многофункционалната спортна зала. Цените за тези услуги са приети с решение на ОбС Самоков. За миналата година Община Самоков е дофинансирала залата с 80 000 лева. Според Гавалюгов това е напълно приемлива и разумна сума.


„Всички осъзнават значението на „Арена Самоков”. Тя не е търговско предприятие, което обезателно трябва да носи печалба. Това се отнася и за останалите зали. Смятам, че такава е била и идеята при изграждане на „Арена Ботевград”. Това е спортен обект с огромно обществено значение, който първо има социален ефект и по възможност реализира приходи от предоставяне и продажба на услуги – ползване на инфраструктура от страна на външни отбори и организации, предоставяне на услуги за провеждане на културни мероприятия и т.н., което би трябвало да помага на бюджета и да намали разходите по издръжката. При всички положения има разходи, които се налага общината да финансира от бюджета си за издръжката на тази зала, което и до момента се случва със спортни обекти в Ботевград”, каза Иван Гавалюгов. Той приведе пример с издръжката на закрития плувен комплекс „Васил Левски” и ледената пързалка. За двата обекта общината заделя между 160 000 и 200 000 лева всяка година. Освен това отпуска средства и за издръжката на старата спортна зала.


„Това е една от социалните функции, един от ангажиментите на общината и на общинския бюджет. Тук въпросът е, че този нов обект, който ние открихме наскоро, няма да носи непосилни разходи. Преди да бъде открита многофункционалната спортна зала многократно съм поставял въпроса, какви ще са очакваните експлоатационни разходи, а към днешна дата е актуален въпросът, какви са те, но тези цифри до момента никой не ги е споменал”, допълни съветникът.  


По време на пресконференцията стана ясно, че на заседанието на ОбС в четвъртък ще бъде внесена „обединена докладна”, включващата две предложения. Едното е новата зала да бъде предоставена за стопанисване на ОП „Балкан”, което е една от точките в докладната, внесена миналата сряда от Филип Филипов, Цветан Цолов и Иван Гавалюгов, а другото е за промяна собствеността на залата от публична в частна общинска собственост, което общинското ръководство внася за втори път, тъй като на редовната сесия през юни не събра необходимите две трети от гласовете на съветниците.


В „обединената докладна” не е залегнало предложението на тримата съветници да се даде възможност на физически лица да ползват новата зала при ред и условия, определени от управителя на ОП „Балкан”. „Идеята е по този начин да се даде достъп на всеки желаещ гражданин на общината да може да се докосне до едно модерно и професионално спортно съоръжение. Това ще има допълнителен положителен ефект, какъвто се наблюдава в много алтернативни спортни обекти не само в България, но и по света, а именно повишава интересът към клубовете, които провеждат своята тренировъчна дейност и своите домакински срещи в съответната спортна зала, освен че като цяло повишава интересът към спортуването”, обясни  Иван Гавалюгов.


Христо Якимов се спря на юридическата част на “обединената докладна”. Той каза, че тя не е подписна от кмета Георги Георгиев, а от неговия заместник инж. Красимир Андреев. В тази връзка той заяви, че на сесията в четвъртък ще поиска вносителят да отговаря на въпросите, които ще бъдат поставени по време на обсъждане на докладната.


Подробности от пресконференцията може да видите от двете части на видеоматериала: 


http://videos.botevgrad.com/view/19565/Preskonferenciya---chast-1/latestLocal/


 http://videos.botevgrad.com/view/19566/Preskonferenciya---chast-2/latestLocal/