Наскоро работници на частна фирма разчистиха и извозиха последните останки от градската тоалетна зад Историческия музей. Това стана повод да проверим в чии ръце попадна имотът и какви са инвестиционните намерения на новия собственик. Все пак става дума за терен в центъра на Ботевград, което подбужда обществен интерес към него.


Съдебната битка за бившата градска тоалетна бе спечелена от общината преди повече от шест години. Сделката с Виктор Даковски, придобил обекта чрез конкурс по времето на кмета Цветолюб Савов, бе разтрогната поради това, че бизнесменът не е осъществил инвестиционните си намерения, залегнали в договора, който е подписал с общината.


През ноември 2008 година кметът Георги Георгиев внесе предложение в ОбС за продажба на градската тоалетна – едноетажна масивна сграда със застроена площ от 53.60 кв.м. и със съответното право на строеж върху държавна земя. „Обектът не се използва от години и представлява истинска язва в центъра на града” – мотивира се тогава кметът. Съветниците дадоха съгласие общината да продаде градската тоалетна чрез публичен търг с тайно наддаване. Те утвърдиха и предложената от лицензиран оценител първоначална тръжна цена от 6 150 лева. Така градската тоалетна бе отнета от едно частно лице, за да бъде продадена на друго, но този път без съпътстващи клаузи за каквито и да било инвестиции с цел запазване предназначението на обекта.


Търгът за градската тоалетна е спечелен от лице, чието име е Младен Георгиев Апостолов. Той купува сградата с отстъпено право на строеж върху държавна земя за 13 000 лева. Впоследствие купувачът препродава собствеността си на сестрата на кмета Георги Георгиев -  Радка Цветанова Първанова, която има придобити и други имоти от общината. Тя купува и прилежащия терен /147 кв.м./ към обекта от Областната управа. Сделката е осъществена през януари 2012 год.,  показва справка за имота. Само след няколко месеца – на 15 юни същата година, сестрата на градоначалника продава имота си на Цветослав Захариев – син на известния бизнесмен от Врачеш Марин Захариев – Цеки, който е от приятелския кръг на кмета Георгиев. Както е известно, фирмата на Захариев старши е спечелила редица обществени поръчки на общината. Построяване на пенсионерските клубове в селата, ремонтът на площада в Литаково, ремонтът на корито на Стара река, изграждане на канализация във Врачеш – са само една малка част от тях.


През април тази година Цветослав Захариев става собственикът на общо 678 кв.м. държавна земя в парцела, в който се намира градската тоалетна. Той придобива терена на търг, проведен от Областната управа.


„Какви са инвестиционните намерения на собственика за имота и какво се кани да изгради върху съборената градска тоалетна?” – този въпрос зададохме на бащата – Марин Захариев. Той обаче не пожела да отговори с мотива, че не е длъжен да обявява идеите си. Веднага след категоричния отказ, бизнесменът излезе от сериозния тон с думите: „Обмислям да правя „червен фенер”…Но ще чакам да приемат Закон за проституцията…”.