Тази вечер от 18.30 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев” ще бъде представен литературният сборник „Друм за орисани” на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград.. Събитието ще уважат изтъкнати членове на Българската академия на науките и изкуствата – акад. Григор Велев – председател на БАНИ, акад. Румен Леонидов – поет, преводач, журналист, подпредседател на БАНИ, акад. д-р Маргарита Каменова – главен секретар на БАНИ, рецензент на книгата „Друм на орисани” и о.р.полк. Костадин Костадинов – член наблюдател. Сред гостите ще бъдат още д-р Петър Велев, който е един от собствениците на GE Pharmaceuticals Ltd, както и изпълнителните директори на компанията – Ангел Ангелов и д-р Датс от Австрия.


Литературният сборник „Друм за орисани” е посветен на 50 години от организираната литературна дейност в Ботевград, които се навършиха през миналата година, и на личностите, които поставиха началото и допринесоха за нейното развитие. Сред тях се открояват имената на Митрофан Велев – дългогодишен главен редактор на вестник „Ботевградски пламък”, и Павлина Панова – учител по български език и литература.


В сборника са публикувани стихотворения, разкази и епиграми на десет автори – членове на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”, някои от които са лауреати на национални и международни литературни конкурси. В книгата са поместени произведения и на млади местни таланти.


По думи на председателя на Сдружението – Стефка Граматикова, идеята на литературния сборник „Друм за орисани”, не е да разказва историята на организираната литературна дейност в Ботевград, нито да наследява нейните плодове през годините, а да припомни, че в нашия малък град е имало и още има хора, за които – да претворяват живота в слово, е начин на съществуване, орис, път към духовното себепостигане.


Както вече сме Ви информирали, творческият проект на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград е осъществен с финансовата подкрепа на Българската академия на науките и изкуствата, както и на GE Pharmaceuticals Ltd.
Контактът на ботевградските творци с ръководството на БАНИ е осъществен от о.з.полк. Николай Живков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ботевград.