Скандални изменения в Правилника за работа на Общинския съвет предлага неговият председател Йорданка Лалчева. Най-фрапиращото предложение на шефката на местния парламент е желанието и по време на сесия в заседателната зала да присъстват представители на полицията, с аргумент ".. да осигуряват нормалното протичане на заседанието. " Този текст, ако не е напълно противозаконен, със сигурност е най-малкото спорен, с оглед спазването на конституционния принцип за независимост в работата на отделните власти.


Другото смущаващо предложение, също грубо противоречащо на законовата уредба, е гласуването на точка в Правилника, която да позволява на председателя директно да отстранява, и то не от заседанието, а направо от заседателната зала, онзи общински съветник, който, според него, си е позволил да " .. възразява против наложената дисциплинарна мярка по груб и непристоен начин" и/или " ... Продължително и непрекъснато не дава възможност за нормална работа в заседателната зала .. " . За да няма колебания, че "наглецът-съветник " трябва да бъде изгонен, се предлага да отпадне сега действащият текст, според който нарушителят се отстранява само до следващото гласуване. Явно в неистовото си желание да "клати" непослушните съветници чрез Правилника, председателят не е обърнал особено внимание на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който определя на гражданите режим на свободен достъп до заседания на Общинския съвет, а всеки отстранен от заседание общински съветник автоматично придобива статут на гражданин и неговият достъп до заседателната зала е законово защитен, освен ако не пречи на работата на ОбС, но вече като гражданин.


Напълно в "унисон" с декларираната прозрачност в работата на местния парламент е и предложението на г-жа Лалчева да отпадне изискването за оповестяване на гражданите на деня, мястото и дневния ред на извънредните сесии. Освен това, материалите по дневния ред на извънредните сесии да могат да се предоставят до самото започване на заседанието, е поредното "интересно" предложение. Това на практика означава, че нито гражданите ще знаят кога, къде и за какво ще има извънредна сесия, нито пък на съветниците ще им бъде гарантирана възможността предварително да се запознаят с материалите по дневния ред. Едни ще аргументират тези предложения с до болка познати фрази от рода на "...ние сме против излишната бюрократщина и винаги се стараем да действаме  оперативно и да решаваме бързо проблемите на гражданите ..", а други пък, не без основание, ще разтълкуват смисъла на тази промяна в Правилника с поговорката: "Големите риби се ловят в мътна вода".