Ботевградското дружество се вързало нелегално към „Напоителни системи”. Не е плащало от 3 години.


Общинското ВиК дружество в Ботевград краде вода от държавното предприятие „Напоителни системи”. Така жителите на града пият непречистена и незаконно доставена вода повече от 3 години. Това заяви изпълнителният директор на „Напоителни системи” Димитър Методиев пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която разгледа бизнес плана на дружеството. По думите му ботевградското „ВиК – Бебреш” краде вода чрез 8 байпасни връзки, с които се е свързало нелегално към водопровода на „Напоителни системи” . ВиК-то има свой водопровод, на който има пречиствателна станция, но предпочита да точи вода от държавното предприятие нелегално, без да плаща, а в същото време получава пари за нея от своите клиенти.


Всички държавни институции са уведомени за проблема, но никой не взима мерки, твърди Методиев. ВиК-то няма договор с „Напоителни системи” за ползване на вода от язовира.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще провери случая, ако това влиза в нейните задължения, каза Светла Тодорова, председател на ДКЕВР.


В момента „Напоителни системи има 24 милиона лева задължения, не е плащало заплати за септември и октомври на служителите си. Компанията няма нотариални актове за 80% от собствеността си, защото няма 1 млн. лева, за да ги извади.