Днес официално бе открита Пречиствателна станция за отпадъчни води в Етрополе. Сред гостите на церемонията беше и министърът на транспорта и информационните технологии - Ивайло Московски, заместник-министърът на околната среда и водите - Красимир Живков, депутати от Софийска област, областният управител на Софийска област - Юлиян Леков, заместник-областните управители на Софийска област, кметът на Етрополе - инж. Богомил Георгиев и кметове на общини в Софийска област. Откриването съвпадна с честването 137 години от Освобождението на град Етрополе от Османско владичество.

Обектът е изпълнен по проект „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на град Етрополе” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”. Общата му стойност е 23 431 363 лв. Пречиствателната станция разполага с най-модерните за момента инсталации за премахване на фосфор от отпадъчната вода, ултравиолетово обеззаразяване на пречистената вода и обеззаразяване и стабилизиране на отделените утайки чрез полимерни реагенти.

Новият биобасейн е снабден с уникална по рода си аерационна система, патент на немска инженерингова компания. Тази иновация ще гарантира пълно биологично пречистване на отпадъчните води при много ниски разходи за електроенергия и реагенти.

По проекта е реконструирана още част от ВиК-мрежата на града -  канализационна инфраструктура с обща дължина 8 403 м и водопроводна мрежа с дължина 4 250 м.
С изграждането на пречиствателната станция по проекта ще се постигне съответствие с изискванията на Европейското екологично законодателство, посредством осигуряване на екологосъобразно заустване на битовите отпадъчни води, както и спазването на договорените срокове на Република България с Европейския съюз.
Днешната церемония по официалното откриване, бележи приключването на строително-монтажните дейности по най-мащабния инвестиционен проект на община Етрополе, в резултат на който ще се подобри качеството на живот и екологичните условия в община Етрополе, като конкретните резултати са: намаляване замърсяването на повърхностните води и подобряване на хигиенните и екологичните условия на територията на община Етрополе; подобряване водоснабдяването на населението, чрез намаляване на авариите; намаляване загубите на вода по водопроводната мрежа до 20% и откриване на работни места за местното население в новооткритата ПСОВ.
Изпълнител на обекта е Обединение ,,Аква Груп Етрополе”, включващ дружествата "Виа Конструкт Груп" ЕООД и "Байовъркс Технология на производствения процес ФЕРФАРЕНСТЕХНИК" ГМБХ, Германия, които влагат изключителен професионализъм и коректност при изпълнение на поетият ангажимент по договора с Община Етрополе.