След като на последното заседание на ОбС Ботевград кметът не пожела да отговори на питането на общинския съветник Иван Гавалюгов, в крайна сметка той изпълни задължението си по закон, макар и с известно закъснение, и изпрати писмено своя отговор на зададените въпроси. От съдържанието на писмото става ясно, че нито една от настилките - павета, мраморни и гранитни полочи, демонтирани по време на ремонтните дейности в централната градска част, не е заприходена в активите на Община Ботевград. Посочените за това причини  са, меко казано, изключително съмнителни,  доста странни, а някои дори и комични. 


Според Георги Георгиев демонтираните мраморни и каменни плочи са били в "негодно за употреба състояние" и за това, след премахването им при ремонтите през 2005-2006-та и 2007-2008-ма година, са извозени и оставени за съхранение в стопанския двор на общинското "ВиК Бебреш". В информацията на кмета не се посочва кой, кога и как е направил тази оценка на тяхното състояние. Необяснимо защо, но изглежда, че към момента на складирането на въпросните плочки, не е извършено задължителното протоколиране, в което да се опише тяхното количество и физическо състояние. Едва преди няколко седмици -  цели шест години след демонтирането им, кметът назначава комисия с такава задача. Проверяващите констатират, че в наличност са мраморни плочки, с обем около 187  кубически метра,  които са изпотрошени и негодни за употреба, а в добро състояние са само 12 м3, които могат да се използват в бъдеще. След решение на ОбС Ботевград здравите плочки са извозени на ново място за съхранение - в  стопанския двор на едно от многото намиращи се в ликвидация общински дружества - "БКС" ЕООД.  


Изглежда абсурдно, но от тези обяснения на Георгиев излиза, че бракът, който се е получил при премахването на предимно здравите мраморни и гранитни плочи, е съизмерим с този, получен при подмяна на фаянсови плочки при ремонт на една баня например.


Далеч по-любопитни обаче са разясненията на ботевградския градоначалник относно съдбата на паветата, демонтирани преди време от уличното платно по бул "България и бул. "Трети март" - в участъка от пощата  до хотела. Оказва се, че и паветата не са били заприходени като актив на Общината. Според кмета, пречка за това се оказала невъзможността да се определи тяхното количество поради факта, че те били смесени с друга разрушена настилка - пясък и пръст. И така "омешани" били извозени за съхранение отново в стопанския двор на общинското ВиК . Който май се оказа един доста "разграден двор" (със и без кавички ), съдейки по честите  набези (последните и широко отразени в местните медии) на определена група хора, предимно управляващи превозни средства с мощност от една конска сила. 


В отговора си обаче Георгиев дава и една доста противоречива информация, посочвайки, че част от паветата  (уж невъзможни за преброяване и заприходяване поради смесването им с пясък и пръст) всъщност са били предоставяни за закупуване на граждани по тяхна молба. А най-фрапиращото - останалата част била използвана за насипване при строително-монтажни работи на различни общински обекти! 


За общината, изглежда, паветата са демоде - премахват се, третират се като строителен отпадък и се използват за насипване. Но за някои граждани това съвсем не е така. Наскоро botevgrad.com показа снимки от строежа в едно имение над село Новачене, входът на което бе прилежно павиран. Съдейки по струпаната солидна купчина  от павета в  същия имот,  вероятно собстеникът му възнамерява да ги използва като основна покривна настилка. 


Освен искреното недоумение от предоставената информация за състоянието, начина на съхранение и използване на премахнатите от центъра на града плочки и павета, отговорът на Георги Георгиев поражда и редица други въпроси, някои от които са:



  • Направена ли е, и от кого, оценка на състоянието на демонтираните покривни настилки веднага след техния демонтаж ?

  • На какво основание демонтираните павета са продавани на граждани, без преди това да са заприходени като общински актив?

  • Как е станало възможно "отделянето" на паветата от пясъка и пръстта при продажбата им на граждани, а преди това тази задача е била невъзможна за изпълнение, което е посочено и като причина те да не бъдат заприходени? 

  • Общински съвет Ботевград давал ли е своето съгласие за продажбата на тази общинска собственост?

  • Какво количество, на каква стойност и на кого са продавани демонтираните павета?

  • Защо Георги Георгиев, в качеството си на кмет на община Ботевград, използва една от най-здравите и ценени покривни настилки  "за насипване при строително-монтажни дейности", а в лично качество - използва павета за покривна настилка на собственото си имение?


От общината смислени и най-вече достоверни отговори на тези въпроси едва ли ще получим. Но един специализиран разследващ орган, като Прокуратурата например, би трябвало да разкрие обективната истина за съдбата на демонтираните настилки. И с особено внимание да проследи по какъв начин и  в чий двор свършва пътят на демонтираните  павета!