Предколедно настроение е обхванало всички детски и учебни заведения в общината. Днес имаше тържества в Етрополските детски градини „Слънчице” и „Звънче”, както и в двете училища на Лопян и Малки Искър.
Тържеството в Лопян беше в салона на читалище „Слънце” и започна с приветствия към присъстващите в салона, към работещите учители и помощен персонал, и към учениците от училището от директорката Мария Фердинандова и от кмета на селото Лако Кръстев. На тържеството присъства и Цветелина Петкова – секретар на кметството в Лопян.
Макар и самостоятелни като съдържание, изпълненията на учениците от отделните класове на началния курс бяха комбинирани в една цялостна програма.
Децата от детската градина се представиха с песничка за дядо Коледа и с българско хоро.
Впечатление със своето съдържание и изпълнение направи „Молитвата за добро”, от ученици в средния курс.
Също от средния курс няколко момичета изпълниха българско хоро, което са научили сами и пожелаха да се представят на всяка цена.
Група момчета пък се показаха впечатляващо брейк-изпълнение. Върху голите дъски и без никакви специални облекла, момчетата демонстрираха своето майсторско изпълнение.
Накрая отново директорката Мария Фердинандова и кметът Лако Кръстев благодариха на малките изпълнители за програмата и им пожелаха успех в училище, приятна и весела ваканция.
От концерта направи впечатление, че децата не само бяха запомнили отлично текстовете по сценария, думите на песните, но ги изпълниха без грешка. Дори и малчуганите от детската градина бяха безупречни.
Макар и не толкова много, освен учениците от училището, в салона присъстваха и техни родители.