В ранни зори някогашните траки са излизали на връх „Свети Атанас”, за да прогонят с буйни огньове злите духове. Високо, в Етрополската планина, бог Сабази благославял със свещения жезъл  всички етрополци. От своя страна те го омилостивявали със шишове печено месо, които наподобявали свещения жезъл. И измолвали от него по-бързото идване на пролетта на Земята.
След това се отправяли, начело с бог Сабази, към центъра на града, за да получат неговата благословия.
За сетен път тази традиция се повтори и днес на площада в Етрополе. Начело с духовата музика и анцьори от ФА „Балканска младост”, голямата група туристи слязоха от върха.
Посрещнаха ги от естрадата пред читалището с народни песни, изпълнени от групата за автентичен фолклор „Димана”, с ръководител Диляна Гоцева.
С „добре дошли, атанасевци, в нашия благословен град Етрополе, заместник-кметът Росица Христова посрещна множеството, начело с бог Сабази.
Вие дойдохте заедно да изпратим лютата зима и да посрещнем пролетта. На вас и вашите семейства пожелавам по-добра и спорна 2015 година, здраве и берекет.”
„Нося ви моята благословия от върха. Бъдете живи и здрави. Прогонете злото от домовете и сърцата си. Нека слънцето осветява вашия път. Да бъде благословен трудът ви. Да са пълни хамбари и кошари. Бъдете благословени!”
Този благослов отправи към събралите се на площада хора  бог Сабази.
Някога на Атанасовден злите духови били прогонвани с викове и гърмежи. Днес това направиха членове на НК „Традиция” от Етрополе и София. 
Тържеството завърши с кръшни народни хора, на което се хванаха дошлите за днешния празник обичащи туризма и планината хора от много градове на страната ни.
Само дето бяха много малко местните жители на площада.