Съветниците от опозицията не са удовлетворени от работата на адв. Стоян Стоянов и ще поискат договорът му за правно обслужване на Общинския съвет да бъде прекратен предсрочно. Явно чашата на търпението им е преляла на последното извънредно заседание на местния парламент, което се проведе на 20 януари при закрити врата. Тогава, по думи на съветници от опозицията, адв. Стоянов  отвърнал с мълчание на въпроса на Иван Гавалюгов дали внесеното от кмета предложение за поемане на общински дълг от 3 500 000 лева, и по специално липсата на част от задължителните според Закона за общинския дълг условия за приемането на едно такова решение правят  докладната незаконосъобразна. Адвокатът на местния парламент запазил мълчание и когато Филип Филипов отправил същия въпрос към него.  


Не за първи път адв. Стоян Стоянов отказва да консултира съветници от опозицията. По време на предишни заседания на ОбС той се опитваше да се измъкне от въпросите им с отговори от рода: „За правна консултация се плаща” или „Съдът ще реши дали решението на ОбС е законосъобразно”. Възнаграждението обаче не е основание за нежеланието на адвоката да даде разяснения по възникнал казус. Защото Общинският съвет, като възложител по договора за правно обслужване, си плаща предостатъчно за услугата - по 450 лева на месец. Освен тази сума, консултантът получава допълнително възнаграждение, ако поставеният проблем или исканата консултация представляват „особена юридическа или фактическа сложност”. Размерът на възнаграждението се договаря за всеки отделен случай. В договора за правна помощ се посочва още, че Възложителят дължи и възнаграждение на Консултанта, ако го ангажира да го представлява пред съдебните и други юридически учреждения в страната и чужбина. 


Истинската причина за мълчанието на адв. Стоянов е съвсем друга. И тя е, че ако се произнесе, ще трябва да признае и да потвърди основателните и аргументирани  предположенията на опозицията, че внесената за гласуване докладна поражда вземането на незаконосъобразно решение. Така той рискува да си навлече гнева на вносителя на предложението – кметът Георги Георгиев. Пресен пример за това е дебатът по докладната, в която Георгиев предложи управителят на общинско предприятие „Балкан” да може самостоятелно, без санкцията на Общинския съвет,  да взема решения за участие на предприятието в граждански дружества или да може самостоятелно да сключва договори за съвместна дейност и за отдаване под наем. Тъй като това предложение е напълно незаконно, и с цел привеждане на текста в законосъобразен вид, адвокатът  направи предложение за промяна в него. С това той призна, че съветниците от опозицията имат пълно основание да искат предложението да отпадне от дневния ред, тъй като чрез него се пренебрегват основните разпоредителни и управленски функции на Общинския съвет, касаещи общинската собственост.  Тогава думите на юриста предизвикаха остра реакция от страна на Георгиев. Кметът, силно изчервен и разярен, упрекна Стоянов, че се е поддал на опозицията.  „Това е трябвало да го предложиш преди сесията, а не тук”, заяви Георгиев в отговор на юриста на Общинския съвет.


Адвокатът често забравя задълженията си. Умишлено или не. Вместо да предоставя правна помощ на съветниците от ОбС, той си позволява да консултира на ухо ту председателя на местния парламент, ту общинското ръководство, и то най-демонстративно, пред очите на всички съветници и присъстващи в заседателната зала. Също толкова демонстративно мълчи и когато е запитан за професионалното му мнение относно законосъобразността на даден проект за решение. Особено когато знае, че законът в дадения случай ясно и категорично не е на страната на предложението на вносителя - кметът Георгиев. 


В договора за правна помощ ясно са регламентирани задълженията на консултанта. Едно от основните задължения на адвокат Стоян Стоянов в договора за правна помощ с ОбС Ботевград е посочено в т. 7 от Задълженията на юридическия консултант: 


"..Да присъства на заседанията на ОбС, които се провеждат всеки последен четвъртък от месеца от 9 до 17 часа, като проверява материалите при подготовка на заседанията и дава необходимата правна помощ при провеждането им, освен при наличие на обективни причини от здравословен характер "


От началото на първия мандат на кмета Георги Георгиев правното обслужване на Общинския съвет е възложено на адв. Стоян Стоянов. Работата му е добре оценена от кмета Георгиев и през 2008-ма година той е награден с почетен медал за активна работа в местния парламент. Награда, която не би трябвало да те превръща в длъжник на този, който ти я връчва, а да те подсеща, че си длъжен да отговориш, когато съветниците те питат, независимо дали седят отляво, отдясно или в средата.


Освен почетния медал на кмета обаче, през последните повече от десет години,  адвокат Стоянов представлявa както община Ботевград, така и повечето общински фирми, в десетки съдебни дела, като същевременно е техен юридически консултант и по редица правни казуси. За което несъмнено получава добри хонорари. Дали това е основаната причина да не противоречи на кмета и да не желае да отговаря на въпросите на досадните общински съветници. Дали този факт не поражда, ако не законов, то поне морален конфликт на интереси. И дали това е цената на мълчанието на адв. Стоян Стоянов. Нека всеки сам прецени.