На 18 април 2015 г. се навършват 34 години от откриването на първата музейна експозиция на Исторически музей – Правец. На рожден ден разбира се канят гости и се празнува. Традициите са за това, за да се спазват. А ние уважаваме традициите. В навечерието на празника - на 17 април от 17.00 часа, в музея откриваме гостуваща изложба от Национален исторически музей – София. Тя е озаглавена „История на костюма и модата”. Очакваме гости. Това каза за botevgrad.com Татяна Борисова – директор на музея в Правец.


Експозицията представя 90 пластични творби от авторската колекция на известната българска художничка и сценограф Вера Мачева. Името на Вера Мачева е вписано в Хумболтовата енциклопедия като специалист в областта на костюма. Работите й са получили не една награда. Нейни проекти се съхраняват в музея към „Шекспировия театър”.


Изработването на тази уникална колекция отнема на Вера Мачева 20 години. Това е време в нейния живот на изключително резултатен труд. Тя представя безкрайното разнообразие на костюмите от най-дълбока древност до 70-те години на ХХ век. Всяка една от миниатюрите е прекрасна илюстрация с изящно изработени детайли и аксесоари, подчертаващи същественото, характерното и ценностното за всяка една епоха.


Гостите на изложбата ще видят първобитни хора, финикийци, асирийци, вавилонци, мидийци, перси, парти, египетски фараони, етиопска царица, троянци, дорийци, етруски, древни гърци, римски патриции и легионери, византийци, франки, араби, средновековни български царе и много, много още.


Изложбата наистина е уникална и различна. Във времето от 18 април до 25 май 2015 г. гражданите и гостите на гр. Правец могат посетят експозицията, да се насладят на изключителните миниатюри и да опознаят историята на модата и стиловете през вековете.