Ученици от 5 и 8 клас на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, с класни ръководители съответно Теменужка Христова и Радка Гетова,  посветиха днешния час на класния ръководител на Международния ден на Земята – 22 април. Домакин на съвместния им открит урок бе читалищна библиотека „Иван Вазов”. Павлинка Георгиева – библиотекар, разказа накратко историята на празника. От своя страна учениците представиха повече подробности за Международния ден на земята. Това стана чрез компютърна разработка по темата. Акцентите в нея бяха поставени върху следните важни дати: 14 декември 1930 год. – Денят на Земята се отбелязва за първи път в България по инициатива на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев; 22 април 1970 год. – за първи път Ден на Земята се чества официално в САЩ и Канада; 1990 год. – празникът на планетата е обявен официално за международен; 1993 год. – България се присъединява към отбелязването на Международния ден на Земята.


Втората презентация, подготвена от възпитаниците на ПМГ, бе за инициативата „Часът на Земята”. Учениците  припомниха кои са символите на днешния празник – гръцката буква „тита”, оцветена в зелено, флагът на Земята и Камбаната на Мира.


Третата компютърна разработка се състоеше от две части – „Как влияе замърсяването на природата”, като в нея бяха посочени основните замърсители на почвата, въздуха и водата, и „Красотите на Земята” , съдържаща снимков материал и кратка информация за най-красивите природни забележителности в света – Северното сияние, Ниагарския водопад, вулкана Парикутин , Седемте рилски езера, езерото Байкал, Белоградчишките скали, река Нил и други.


Накрая учениците обобщиха: „Всеки човек сам решава дали да празнува Деня на Земята и дали да участва в организираните акции. Има много начини да се отпразнува Деня на Земята. Да посадиш дърво, да въведеш порядък на двора си, да събереш поне една торба боклук в парка, да вдигнеш кутия от цигари, хвърлена до кошчето за боклук, да прочетеш на разказ за красотата на планета Земя – са само част от тях.”.


В края на открития урок, по предложение на Павлинка Георгиева, учениците четоха стихове и есета, вдъхновени от красивата природа. По този начин те се включиха в националната инициативата „Маратон на четенето” по повод Международния ден на книгата и авторското право, който се чества утре – 23 април.


Проявата на гимназистите бе уважена от Даниела Колева – директор на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” , и Йотка Йотова – помощник директор на училището.