С откриването на кастинга, изпълнителният директор на ФШ „Христо Стоичков” Димитър Хаджиев  поздрави кандидатите за школата и техните родители. След това обясни начина, по който ще протече кастинга: момчетата ще бъдат разделени на групи, за да загреят преди провеждането на самия кастинг. Уменията на кандидатите  ще бъдат проверени в няколко направления: бягане на 30 м за бързина, жонглиране с топка между поставени предварително колове, удари във вратата и накрая ще се включат в двустранна игра по футбол.
Той поднесе извиненията на Христо Стоичков, който поради ангажираност извън страната, не присъства на изпита за нови попълнения.  На изкуственото  игрище, където се проведе кастинга, присъстваше цялата школа.
Да наблюдават работата по подбора на кандидатите бяха дошли Петьо Костадинов-футболен мениджър, Димитър Хаджиев-изпълнителен директор на Футболна академия "Христо Стоичков" Етрополе, представители на общинска администрация и много родители.
След първоначалните разяснения, момчетата бяха разпределени по възрастови групи със съответните треньори, които им проведоха необходимите физически тестове, за да преценят  спортните им качествата.
Над 40 деца от цялата страна, родени през 1999, 2000, 2001, 2002 и 2003 година, се явиха на кастинга. Основна част са от  Враца, Монтана, Козлодуй, Павликени, Казанлък, Брезник, София, Благоевград и др.
Според предварителния регламент, след изпитанията на различни дисциплини, между различните възрастови групи беше проведен и тренировъчен мач.