С изложба на площад „Саранск”, която се провежда в момента, завършва второто издание на пленера по живопис „Яблена Натура” в Ботевград. Както вече Ви информирахме, инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на ботевградския бизнесмен Цветан Цеков.


Тази година в пленера участваха седем художници – Володя Казаков – председател на СБХ – Ботевград,  Георги Андонов, Данаил Атанасов, Милослав Бонов, Николай Русев, Радослав Нейчев, Стоил Мирчев. В продължение на четири дни те рисуваха под открито небе в Ботевград и околността, а днес, също под открито небе, показват пред жителите и гостите на града това, което са сътворили.


Изложбата на творците бе уважена от художествения критик Йонко Бонов. Той поздрави организаторите на пленера в лицето на Володя Казаков, както и всички участниците.


„Предизвикателството на този пленер е, че за кратък период от време творците трябваше да създадат завършени творби. И тази импровизирана експозиция тук доказва, че те са справили със задачата. Виждаме едни завършени живописни платна. Колегата Николай Русев създава една по-конкретна фигурална композиция заедно с една обобщена абстракция. Милослав Бонов представя живописно платно редом с една-две пластически работи. Вижда се, че творците са работили доста концентрирано в това издание на пленера”, каза Бонов пред наш репортер и допълни: „За мен този пленер е събитие не само в художествения живот на Ботевград, но и в национален план, тъй като тук виждаме едни достойни художници.”.