Измина повече от година, откакто група общински съветници сигнализираха Софийска окръжна прокуратура за това, че отоплителната инсталация във високия корпус на болницата е била демонтирана и продадена за скрап без да се иска съгласието на Общинския съвет. СОП извърши проверка по случая, но не се произнесе дали има данни за извършено длъжностно престъпление срещу разпореждане с общинско имущество, и прехвърли топката на Районна прокуратура – Ботевград.


„Частично отказвам да образувам досъдебно производство за престъпление по чл. 219, ал.1 и чл.282 от Наказателния кодекс и изпращам прокурорска преписка №2027/2014 /съдържаща пет броя папки с опис/ по компетентност на Районна прокуратура – Ботевград, с оглед преценка по чл. 206, ал.1 от Наказателния кодекс”, пише в постановлението на СОП от 17 юни 2015 год.


Както вече споменахме, проверката по случая се проточи повече от година. Тя бе образувана по сигнал на общинските съветници Марияна Горгачева, Веселка Златева, Христо Якимов, Филип Филипов и Иван Гавалюгов. В жалбата си до СОП те съобщават за извършено неправомерно разпореждане с отоплителната инсталация във високия корпус на общинската болница от страна управителя на лечебното заведение д-р Филип Филев. В жалбата се посочва още, че са демонтирани всички отоплителни радиатори, метални тръби и други елементи от отоплителната инсталация, в резултата на което са нанесени различни по размер щети върху мазилката на вътрешните страни. Също така съветниците сигнализираха прокуратурата, че е  унищожена електрическата инсталация в сградата.


С постановление от 27.05.2014 год. СОП възлага на ОДМВР – София да извърши проверка по случая. Следват и две допълнителни проверки за изясняване на фактите. Разследващите установяват, че със заповед №180 от 2 юли 2014 год. управителят на болницата д-р Филип Филев разпоредил да се извърши оглед и инвентаризация на отоплителната инсталация и пароцентралата към МБАЛ – Ботевград. Определената комисия извършила оглед, при който констатира, че отоплителната система е в лошо физическо и експлоатационно състояние, поради което е предложено да бъде бракувана като негодна и предадена за скрап. Акт за бракуване обаче не е съставен, липсват и документи за извършена инвентаризация.


На 25 юли 2008 год. д-р Филев сключва договор с фирма „Куиктрейд” ООД с управител Ивайло Кирков. Предмет на договора е демонтаж на парните радиатори от отоплителната инсталация и покупко-продажбата им срещу цена на отпадъчно желязо – 0,60 лева/кг. – за радиаторите, и 0,37 лева/кг. – за тръби, колектори и други. Няколко дни след подписването на договора – на 5 август страните сключили анекс, с който са намалени цените за изкупуване на желязото. На 3 ноември 2014 год. отново е сключен анекс със същата цел. Така демонтираната отоплителна система е продадена на цени, по-ниски от тези, фиксирани в договора, което, от своя страна, поражда съмнения за нередности при осъществяване на сделката. Тези съмнения се засилват от още един факт - първата фактура е издадена точно на датата на сключване на първия анекс за намаляване на цената. Тя е за сумата от 10 389 лева. След това в касата на болницата постъпват още 22 967 лева по четири фактури.


Точно на датата, на която управителят сключва договор за демонтиране на отоплителната система, е подписан и приемо-предавателен протокол, с който болницата предава високия корпус в активите на общината. След изваждане на седеметажната сграда от активите на МБАЛ, тя продължила да се стопанисва от лечебното заведение, тъй като в нея се намирали огромен брой материални активи – собственост на лечебното заведение. Освен това комуникациите в сградата – парно отопление, водопровод, ел. мрежа, са изцяло свързани с другите сгради на болницата, което е наложило експлоатацията да продължи и след решението на Общинския съвет за изваждане на високия корпус от активите на МБАЛ. След окончателното приключване на периода по освобождаване на сградата, а такъв не е конкретизиран, фактически е започнало стопанисването й от общината, се посочва в постановлението на СОП.


При проверката по случая е установено още, че отоплителната система не е била заприходена в активите на общината, както и че не присъства документално в архивите на болницата.


Предвид установените факти и въз основа на всички събрани материали, прокурорът по случая – Нина Панчева, се произнася, че „липсват достатъчно данни по смисъла на чл. 211 от НПК, сочещи извършено престъпление по чл.219, ал.I от НК”. Прокурорът счита, че управителят на болницата не е имал право да се разпорежда с отоплителната инсталация на седеметажната сграда, тъй като тя е собственост на общината.  В същото време обаче той е имал достъп до сградата. Според прокурор Панчева, „при тези обстоятелства следва да бъде обсъдено доколко това разпореждане осъществява признаците на чл.206 от НК”. Престъплението по визирания текст е подсъдно на първа инстанция – Районен съд, предвид разпоредбата на чл. 35, ал.I от НПК, посочва тя. С този мотив прокурор Панчева отказва да образува досъдебно производство и изпраща преписката на Районна прокуратура – Ботевград.


В постановлението е отбелязано още, че поради липсата на акт за бракуване на отоплителната система и на инвентаризация – не може да се установи колко на брой са били радиаторите и дали е налице съответствие с продаденото и внесените суми.


Постановлението на СОП подлежи на обжалване пред Апелативна прокуратура.