Министерството на здравеопазването ще кандидатства с голям инвестиционен проект по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 за пълно обновяване на Центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна. В тази връзка в Областната администрация на Софийска област, по инициатива на д-р Георги Гелев – директор на ЦСМП-София, беше проведена работна среща с кметове от региона, на която присъства и заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
В рамките на проекта, освен модернизиране на материалната и техническата база, е предвидено да бъдат изградени нови или изцяло ремонтирани вече съществуващите филиали на ЦСМП, какъвто подход ще бъде приложен и при общините от Софийска област. След направени анализи бе взето решение Областният център за спешна медицинска помощ да продължи да се помещава в болница „Света Анна” в столицата. Чисто нов спешен център ще се изгради единствено в община Божурище.
По отношение на останалите общини, д-р Гелев и д-р Шарков обсъдиха с кметовете ситуацията към момента и какви дейности могат да се планират за филиалите на ЦСМП в тях. Д-р Гелев се ангажира да направи посещения, за да се запознае на място с възможностите за инвестиции.
Кметовете на свой ред заявиха готовност за пълно съдействие, за да може работата по проекта да започне. Такава заявка даде и ръководството на Областната администрация, което ще съдейства във всяко отношение, за да може проектът да се реализира и да е полезен за хората в Софийска област, а достъпът до здравеопазване да бъде разширен, съобщава пресцентърът на Областната администрация.