В Областната администрация се проведе извънредно заседание на Областния консултативен съвет по здравеопазване, на което присъстваха областният управител на Софийска област Росица Иванова, заместник областният управител Емил Атанасов, директорът на РЗИ – София област д-р Александър Златанов, д-р Донков – зам. директор на РЗОК – София област, д-р Георги Гелев – директор на ЦСМП-София и и.д. директор на София област, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Анна” – София АД - д-р Славчо Близнаков, както и управителите на многопрофилните болници за активно лечение на територията на Софийска област, представители на Министерство на здравеопазването – д-р Белишев и д-р Георгиева.


Заседанието бе свикано във връзка с публикувания на сайта на Министерство на здравеопазването проект на Постановление за структурни промени в системата на здравеопазването относно преобразуването на Центъра за спешна медицинска помощ – Софийска област чрез вливане в Центъра за спешна медицинска помощ – София.


Откривайки заседанието, областният управител Росица Иванова запозна присъстващите членове на съвета с получените становища на кметовете на 16 общини в Софийска област, от които 15 категорично не са съгласни с предложените промени от Министерството, излагайки своите очаквания, че намаляването на административния персонал ще е за сметка на занижаване на качеството на обслужването на населението от страна на спешната медицинска помощ. Отрицателно становище е пристигнало и от служителите в ЦСМП – Софийска област. Посочените аргументи са свързани с липсата на икономическа обосновка в Доклада на министъра на здравеопазването към проекта на Постановление, сериозни опасения, че огромната територия на двете области – столицата и 22-те общини от Софийска област, многобройното население и териториалната отдалеченост на населените места няма да позволят осигуряването на своевременно и качествено обслужване от екипите на спешна помощ, които и в момента се знае, че имат проблеми с обслужването на територията на София.


„В никакъв случай не се подценяват усилията на Министерство на здравеопазването да реализира дългоочакваната реформа в сектора, както и становището им за обединяване на центровете за спешна помощ, но трябва да сме сигурни, че тази реформа ще осигури по-качествено здравеопазване за гражданите и гостите на Софийска област“, заяви г-жа Иванова.