Община Ботевград ще закупи апартамент до 100 000 лева, който ще отдаде под наем капитана на мъжкия баскетболен отбор – Мартин Маринов. 17 съветници подкрепиха предложението, 4-ма гласуваха „против”, а 2-ма не участваха в гласуването.
Предложението за закупуване на апартамента предизвика дебат в местния парламент. Някои от съветниците изразиха мнение, че този разход не е оправдан, при положение че общината разполага с жилищен фонд. Веселка Златева попита дали всички 137 общински жилища са заети. Колегата определи предложението като неадекватно. Той поиска от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Ботевград – Красимир Андреев, да обясни какво налага да се закупи толкова скъпо жилище, което да се отдаде на Общинско предприятие „Балкан”, което от своя страна да го предостави за нуждите на мъжкия баскетболен отбор „Балкан”.


„Една много елементарна сметка показва, че месечният наем на едно скъпо жилище в Ботевград е 500 лева. Хубаво, обзаведено в централната част. Може би има и за 400, може би има и за 600 лева. Никой от нас не е убеден, че това са истинските цели на общината – да закупи жилище, за да го отдаде под наем на баскетболния клуб. Причините са съвсем различни. Неведнъж общината се е опитвала да ни пробутва този номер. Даже преди две години кметът Георгиев ни говореше как щял да закупи 40 общински жилища, само че, явно, не посмя да внесе тази докладна, каза Иван Гавалюгов. –Считам, че това решение е неразумно и с него не подпомагаме нито спорта, нито баскетболния отбор. Мисля, че не малко финансираме клуба. Гласували сме 250 000 лева, допълнително гласувахме средствата от продажба на 100 000 куб.м метра земни маси. Мисля, че община Ботевград достатъчно, поне като намерение, е заявила подкрепа на този спортен клуб. И не виждам необходимост тя да инвестира в покупка на апартамент, който да бъде отдаден под наем. Ако общината иска допълнително да подпомага, нека отпусне сума от 5000 лева, с която да покрие годишния наем на някакъв хубав апартамент”, допълни съветникът. Гавалюгов заяви още, че има и законова пречка да се гласува това решение и тя е, че общината не е включила намерението си за придобиване на този актив в програмата за управление и  разпореждане с общинска собственост. Съветникът подчерта, че не става ясно по какъв начин ще се придобие това жилище от фирмите, които продават апартаменти в Ботевград.


Цеца Христова предложи общината да извърши ремонт на две общински жилища, разположени на хубави места в града, които да бъдат предоставени под наем на спортисти.


Временно изпълняващият длъжността кмет на общината Красимир Андреев и кметът Георги Георгиев, който е в отпуск, но въпреки това идва на заседанията на ОбС и взима думата, бяха на едно мнение – общината не разполага с свободно жилище. 


По думи на Георги Георгиев, жилището, което ще закупи общината, ще бъде отдадено под наем на Мартин Маринов - капитан на БК "Балкан".  


„Имаме капитан на отбора. Казва се Мартин Маринов. Искаме на всяка цена да го задържим в община Ботевград и в нашия отбор като капитан и като състезател. Затова искаме да решим един негов социален проблем. Няма нищо тайно и скришно”, обясни Георги Георгиев.


Според публикация в новия брой на „Ботевградски вести плюс”, капитанът на мъжкия баскетболен отбор е кандидат за общински съветник от листата на коалиция ОББО, която издига кандидатурата на кмета Георги Георгиев за четвърти мандат. Маринов е поставен на 29 място.