Звеното за мониторинг на Областната стратегия за социални услуги проведе заседание, в което членовете му обсъдиха напредъка по отношение на изготвянето на Стратегията за периода 2016-2020 година.


От изложението на Мила Пашова - координатор на проекта „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”, голяма част от общините към момента или не са предали никаква, или са предали непълна информация за нуждите от социални услуги на тяхна територия. Експертите от звеното за мониторинг подчертаха, че данните, анализите и плановете на общините са от значение, за да може да бъде изготвена адекватна стратегия, отговаряща на нуждите на населението в различните части от Софийска област.


Присъстващите на заседанието за пореден път наблегнаха на факта, че за да кандидатстват общините по социални проекти на ЕС в следващия програмен период, предложенията им за социални услуги и анализите на състоянието им към момента задължително трябва да бъдат включени в Областната стратегия. В противен случай те няма да могат да се възползват от европейско финансиране за социални дейности.


На заседанието отново бяха изтъкнати акцентите в сферата на социалните дейности, на които ще се гледа с приоритет от Европа, а именно междусекторни и междуобщински услуги, услугите за възрастни хора с умствени и психични проблеми, грижите за деца, като целта е при тях да се прилага интегриран подход и да бъдат в семейна среда или в общността.