Най-новата тенденция в детската стоматология е неоперативното лечение на кариеса. Методът включва три важни предпоставки за профилактика на заболяването. Това са доброто диагностициране, използването на подходящи продукти за хигиена на устната кухина и рационалното хранене. Ето и подробности по темата от местния стоматолог д-р Ирина Николова. „Ролята на зъболекаря за установане на началните лезии, които се харктеризират с деструкция на зъбния емайл, е изключително важна. Процесът на образуване на тези малки петна е обратим до 15-тата година на детето. За преустановяването му се прилага лечението реминерализация с калции и фосфор, с локални флуоризации и със затваряне на фисурите /вдлъбнатини на самите зъби, които се атакуват от кариеса/.

За профилактика на зъбния кариес при децата от голямо значение е използването на флуорни продукти за хигиена на устната кухина. Това са пасти за зъби, води, гелове и пяни. Четката за зъби трябва да е малка, за да може да почиства последния зъб и зад него. Желателно е тя да бъде с различна дължина на работните косъмчета. За почистване на зъбите може да се използва и дъвка с изкуствени подсладители. Тя се дъвче след храна. Употребата й не трябва да надвишава осем минути.

Третият важен момент за профилактиката на зъбния кариес е хранителният режим. Той включва намаляване на въглехидратите и сладките напитки между основните хранения, тъй като те увеличават киселинността на средата. А това от своя страна води до образуване на кариеси. Добре е всяко хранене да завършва с чаша мляко, парче сирене или кашкавал. Млечните продукти намаляват киселиността и започва процес на реминерализация на зъбния емайл.

За предпазване от кариес се прилагат специални процедури с флуорни препарати за локално въздействие. Внимателно трябва де се подхожда към приемането на флуорни медикаменти. Те си пият по схема и затова е необходима предварителна консултация с лекар или зъболекар” – обясни д-р Николова. Тя информира, че пациентите до 18 годишна възраст имат право на четири безплатни процедури за годината: лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб, за което пациентът доплаща 4.70 лв., лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб. В случая пациентът доплаща 12.30 лв. Не се плаща и за вадене на зъб. Веднъж годишно децата имат право на един обстоен профилактичен преглед за установяване на орален статус и изготвяне на амбулаторен лист. “Цените се актуализират през определен период от време от Здравната каса" – допълни д-р Ирина Николова.